Konopa – plodina pre šikovných farmárov

Konopa, kedysi obyčajná rastlina, bežne pestovaná v domácnostiach roľníkov, na dlhé desaťročia zmizla zo slovenských polí. Až teraz sa nesmelo vracia do chotárov a jej zapálenými pestovateľmi sa stávajú mladí poľnohospodári.

29.04.2021 18:00
debata

Po čase útlmu, za ktorým bolo okrem iného zamieňanie konopy siatej s konopou indickou, zdrojom marihuany, prichádza rehabilitácia tejto plodiny a znovuobjavovanie nevídaného úžitkového potenciálu tejto rastliny.

Bariéru nedôvery prelomili ľudia, ktorých pritiahla konopa svojím výnimočným potenciálom. Na jednej strane je konopa ukážkou prírodnej lekárne a na druhej rastlina, ktorá vie spestriť jedálny lístok, ozdraviť ho a tiež človeka zaodieť. V múzeách nájdeme konopné gate a z konopných vlákien sa vyrábali laná. Najnovšie sa konopa stáva súčasťou vysokopevnostných ekologických stavebných materiálov.

Príležitosť menom Cannabis sativa

Keď pred dvoma rokmi dvaja nerozluční priatelia Tomáš Žilla a Lukáš Kubáň premýšľali nad tým, ako zmenia svoj život, rozhodli sa ho spojiť s pestovaním a so spracovaním konopy. Zaradili sa do prúdu mladých Slovákov, ktorí uvideli životnú príležitosť v ekologicky rozvíjanom poľnohospodárstve.

Obaja vyrástli v Liptovskom Mikuláši, spájali ich zážitky z detstva, keď dospeli, každý sa vydal svojou cestou. Tomáš sa stal profesionálnym vojakom, pred pár rokmi dal však armáde zbohom. Lukáš začal podnikať v stavebníctve. Pred dvoma rokmi ich životné cesty spojilo spoločné podnikanie.

Uvažovali, že vybudujú plantáž kanadskej čučoriedky, skúmali aj potenciál liečivej byliny mäty piepornej, ale najlepšie zo všetkého vychádzala práve konopa. A tak voľba dvoch tridsiatnikov padla na konopu, ktorú súčasníci poznali doteraz skôr zo záberov polície prenasledujúcej nelegálnych pestovateľov indickej konopy.

Naša dvojica si však vybrala konopu siatu – Cannabis sativa, plodinu so širokospektrálnym využitím od farmácie cez kozmetiku až po potravinárstvo i spomínané stavebníctvo.

Ich rozhodnutie bolo dobre načasované. Prišlo v čase, keď sa v spoločnosti menil názor nielen na konopu, ale vôbec na poľnohospodárstvo ako odvetvie, ktoré môže ozdraviť krajinu, ľudí, ale najprv musí samo podstúpiť očistnú kúru. Okrem iného aj návratom k zabudnutým plodinám a tradičným pestovateľským postupom i technikám spracovania, ktoré využívajú nutričný, liečivý a vôbec celý úžitkový potenciál rastliny.

Keď sa dnes niekto zaujíma o rôzne výrobky z konopy – čaj, tinktúry, masti, oleje, objaví na sociálnych sieťach aj spoločnosť Tomáša Žillu a Lukáša Kubáňa. Rýchlo zistí, že Konopná farma Liptov je moderný podnik, v ktorom sa spája pestovanie so spracovaním. Spojením prvovýroby – pestovania – so spracovaním a s obchodom, dosiahli Žilla s Kubáňom, že im zostáva najväčšia časť pridanej hodnoty, predsa poľnohospodári, ktorí pestujú konopu pod holým nebom, čelia všetkým rizikám počasia.

To je niekedy spojencom a inokedy protivníkom roľníka. Ten, kto predáva hotové konopné produkty, dostáva viac, ako ten, čo ponúka na predaj len semeno či iné časti rastliny.

Tomáš Žilla vraví, že firmu budujú za pochodu. Súčasne museli zvládnuť nielen pestovanie, ale aj vybudovanie hospodárskeho zázemia a marketing.

Zjednodušiť veci, ako sa len dá

V pestovaní položili dôraz na dodržanie zásad ekologického hospodárenia. Žiadna agrochémia v podobe pesticídov či priemyselných hnojív, pôdu hnoja len maštaľným hnojom. Pestovateľské skúsenosti zbierali u Petra Vojtka z Turca. Ten im poradil viaceré konopárske grify, ale napokon najdôležitejšie je to, ako sa v praxi zvládne príprava pôdy, sejba a, pravdaže, zber.

"Čo sa dá, urobíme si svojpomocne. Tak sme zrenovovali komplet vo vlastnej réžii skladovacie a spracovateľské priestory, ktoré sme si prenajali v Palúdzke od Jednoty. Pri ručnom zbere kvetu konopy nám pomohli priatelia, na zber semena sme si prenajali kombajn,“ rekapituluje Žilla niektoré z momentov rozvoja firmy.

Dnes má Konopná farma Liptov European quality certifikát na celý rad produktov spracovaných z vlastnej úrody konopy, ktorú pestuje na ploche troch hektárov. Predaj ponúka cez e-shop, čím na jednej strane skracuje cestu výrobkov k spotrebiteľom a na druhej strane sa nemusí deliť o maržu so sprostredkovateľmi a s obchodníkmi.

Žilla s Kubáňom sú presvedčení, že konopa je plodinou budúcnosti. Ľudia sa znova vracajú k zabudnutým plodinám. Zisťujú, že obsahujú najlepšie namiešané zložky výživy, ktoré poskytujú telu všetko, čo potrebuje, a sú vhodné aj na regeneráciu či už po onkologickej liečbe, alebo jednoducho po namáhavej stresujúcej práci. Produkty z prírody ako najlepšie prostriedky na navodenie rovnováhy tela a duše aj dnes takého vzácneho spánku.

euractiv, Európska komisia, Mladí na pôde
Na Konopnej farme Liptov je pozoruhodné, že ju dvaja mladí nadšenci vybudovali prakticky bez dotácií, ak, pravdaže, nerátame priame platby. Do podniku vložili desiatky tisíc eur vlastných úspor a až teraz sa uchádzajú o podporu na vybudovanie skleníkového hospodárstva.

"Myslím si, že podnikanie na pôde by bolo lákavejšie, keby sa zjednodušila príprava, ako aj posudzovanie projektov. Veci treba maximálne zjednodušiť, aby boli zrozumiteľné a tým prístupné každému, kto má dobrý nápad a záujem poctivo hospodáriť,“ zhrnul svoje skúsenosti z budovania konopnej farmy Tomáš Žilla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #konope #Mladí na pôde