Zmeny v zákone o neprimeraných podmienkach neodstraňujú podľa obchodníkov jeho protiprávnosť

Pripravované zmeny v zákone o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami neodstraňujú podľa obchodníkov jeho protiprávnosť. O novele by v druhom čítaní mal rokovať parlament už budúci týždeň. Legislatívu pritom kritizuje Európska komisia a je taktiež predmetom posudzovania Ústavného súdu SR. Na ten sa obrátili ešte ako opozičné už dnes vládne strany OĽaNO a SaS. Namietali, že zákon je nezmyselný a „šikanózny" a obmedzuje podnikanie.

11.03.2021 11:08 , aktualizované: 14:30
debata

Aktuálna novela podľa obchodníkov nielenže nezrušuje neprimerané podmienky, ale plánuje zaviesť ďalšie tri. Už teraz ich má Slovensko najviac v Európskej únii, vyše 40.

Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO), ako aj Zväzu obchodu SR kritizujú predovšetkým pozmeňujúce návrhy, ktoré sa ešte iba pripravujú a vládne strany o nich rokujú. V ich súvislosti dokonca hovoria o likvidácii niektorých slovenských potravinárskych firiem. Prekážajú im najmä zmeny pri tzv. privátnych značkách. Podľa nich sú diskriminačné, v rozpore so zdravým rozumom a môžu zhoršiť dodávateľsko-odberateľské reťazce na Slovensku. Zároveň avizujú možné poškodenie slovenských výrobcov, ale aj samotných spotrebiteľov. „Jednoznačne ten návrh hodnotím ako protislovenský," skonštatoval prezident Zväzu obchodu SR Martin Katriak.

Ako dodal predseda SAMO Martin Krajčovič, pri privátnych značkách sa obávajú presunu ich výroby do zahraničia. Obchodníci by sa totiž po novom museli zmluvne zaviazať, koľko mesačne tovaru v rámci privátnych značiek odoberú na nasledujúci rok. „Je to nevykonateľné, v trhovej ekonomike nemysliteľné. Je to návrat k socializmu," skonštatoval Krajčovič. Zároveň sa pýtal, akú motiváciu budú mať obchodníci, aby takéto tovary aj naďalej vyrábali na Slovensku. Privátnej značky by sa týkali aj ďalšie povinnosti, napríklad by logo privátnej značky malo byť také isté veľké ako logo samotného výrobcu.

Hlas-SD: Novela ohrozí lokálnych predajcov

Novela zákona ohrozí aj lokálne nezávislé predajne potravín a gastroprevádzky. Uviedla to hovorkyňa mimoparlamentnej strany Hlas-SD Patrícia Medveď Macíková.

„Novela zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami z dielne OĽANO a poslanecký návrh hnutia Sme rodina vážne poškodia nielen slovenských výrobcov potravín, ale aj malé nezávislé predajne potravín v regiónoch. Novela extrémne posilní dominanciu veľkých obchodných reťazcov. Štát musí zabezpečiť, aby mali ľudia na vidieku aj v koncových obciach prístup k potravinám. Špeciálne dôležité to je pre seniorov a ľudí so zdravotným znevýhodnením. Je nepochopiteľné, ako môže vládna koalícia prísť s takouto zmenou zákona a ešte k tomu v čase pandémie,“ povedal nezaradený poslanec Národnej rady SR zo strany Hlas-SD Róbert Puci.

Vládny návrh novely zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami podľa neho znova legalizuje v súčasnosti nekalé obchodné praktiky, ako je nákup výrobkov pod výrobné náklady či predaj pod výrobné ceny. Prvé by podľa neho prakticky znamenalo, že výroba bude pre potravinárov stratová. Druhé by podľa neho znamenalo, že reťazce by dostali možnosť svojou ekonomickou dominanciu zničiť konkurenciu, ako sú malé nezávislé pekárne, mäsiarstva, lahôdky, večierky či gastroprevádzky predávajúce aj potraviny.

„Slovensko je podľa Globálneho indexu potravinovej bezpečnosti na úplnom chvoste v EÚ. Podľa prieskumu ZMOS má Slovensko dokonca viac ako 100 potravinových púští, čiže oblastí s obmedzeným prístupom k potravinám. Začiatkom roku 2020 agrorezort zriadil Radu pre zabezpečenie prístupu k potravinám. Minister Ján Mičovský však túto tému úplne ignoruje. A teraz, navyše, prichádza s likvidačnou novelou nielen pre potravinárov, ale aj pre malé lokálne predajne potravín,“ podčiarkol Puci.

Aj keď je podľa Puciho koalícia hluchá, strana Hlas–SD nemôže zostať ticho. „Budeme hlasom potravinárov a malých obchodníkov v Národnej rade SR. Ich požiadavky musia byť vypočuté. Občania v regiónoch majú právo vedieť, kto ich pripravil nielen o slovenské potraviny, ale aj o potravinovú bezpečnosť v regiónoch,“ do­dal.

debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #novela zákona o neprimeraných podmienkach