Mičovský: Ani jeden z uchádzačov na riaditeľa PPA nesplnil podmienky

Rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) ešte koncom vlaňajška vyhlásil výberové konanie na generálneho riaditeľa (GR) Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Z piatich prihlásených kandidátov ani jeden nesplnil náročné podmienky výberu. Informoval o tom minister pôdohospodárstva Ján Mičovský.

20.01.2021 11:36 , aktualizované: 16:42
ján mičovský Foto: ,
Na snímke zľava minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský
debata (4)

Záujemcovia o tento post sa mohli prihlasovať do polovice januára tohto roka. To, že nikto z nich nesplnil podmienky, Mičovského podľa jeho vlastných slov, neteší. Ako dodal, výsledok svedčí o tom, že kritériá boli postavené korektne a primerane tejto funkcii. „Z toho vyplýva jednoznačný záver, že budeme musieť výberové konanie na túto pozíciu zopakovať,“ hovorí Mičovský. Podľa rezortu požiadavky zodpovedali pozícii vrcholového manažéra a sú bežné.

Uchádzač musí byť odborník a spĺňať podmienky ako analytické a manažérske schopnosti, osobná integrita, schopnosť zvládať stres a výborné komunikačné zručnosti, riadiaca, koordinačná a metodická skúsenosť na celoštátnej, prípadne medzinárodnej úrovni v oblasti prípravy a realizácie implementácie projektov z verejných zdrojov a z fondov Európskej únie.

Podmienkou pre zaradenie do výberového procesu bol aj projekt koncepcie rozvoja PPA. „Rozhodne nie je našou predstavou zľaviť z kritérií. Budeme musieť rozšíriť okruh nášho záujmu, hľadať človeka aj v okolitých krajinách. Verím, že nájdeme toho správneho kandidáta,“ dodal Mičovský. Výber kandidátov sa mal uskutočniť formou výberového rozhovoru s odbornou komisiou a verejnosti mal byť sprístupnený cez on-line prenos.

SPPK: Je to cirkus

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) je však rozčarovaná z procesu výberového konania na post generálneho riaditeľa PPA a považuje ho za cirkus a hazard v priamom prenose. Informovala o tom hovorkyňa SPPK Jana Holéciová. Komora tak reaguje na stredajšie vyhlásenie ministra Mičovského. Podľa SPPK je absurdné, aby agentúra nemala stále a riadne vedenie.

Táto úloha musí byť podľa komory jednou z hlavných priorít ministerstva pôdohospodárstva. „Do jej čela sa musí čím skôr dostať skutočný odborník, rešpektovaný profesionál, ktorý do detailov pozná procesy vyplácania finančných prostriedkov, všetky pravidlá Európskej komisie pre ich administráciu, má cielené a správne vízie a ktorý bude garantom zmien a fungujúcich procesov agentúry, ktorej kredit utrpel najmä kauzou Dobytkár,“ okomentovala komora.

Čo bude ďalej?

Predseda SPPK Emil Macho sa pýta, aký bude ďalší postup pri vyberaní šéfa PPA. „Zľavíme z údajne príliš prísnych kritérií alebo sa budeme spoliehať, že skutočne nájdeme záujemcov o post generálneho riaditeľa v okolitých krajinách? Nie je to momentálne už však najmä o tom, že k ministrovi pôdohospodárstva skutoční odborníci nemajú záujem ísť pracovať?“ podotýka Macho s tým, že podľa neho by sa mal Mičovský zamyslieť nad tým, prečo sa na Slovensku doteraz nenašiel vhodný kandidát do čela PPA.

Ako dodala komora, pre poľnohospodárov je neprijateľné, aby v tomto zložitom období PPA naďalej fungovala bez riadne obsadenej pozície riaditeľa. Neustále odďaľovanie konca výberového konania spomaľuje podľa komory ozdravné procesy v agentúre, a to navyše v čase, keď PPA má udelenú len dočasnú akreditáciu. Ročne pritom administruje platby v objeme zhruba 650 miliónov eur.

„V takejto situácii sa každým dňom oslabuje teoretická šanca na skvalitnenie procesov a postupov súvisiacich s činnosťou a úlohami agentúry,“ dodáva komora s tým, že napríklad vo februári sa každoročne podávajú žiadosti na podporu na veľké dobytčie jednotky. Poľnohospodári však nevedia, kedy bude vypísaná výzva na podporu zvozu a likvidácie kadáverov (uhynutých zvierat), ako aj na ďalšie štátne pomoci, ako je zelená nafta a podobne.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo pôdohospodárstva #Ján Mičovský #PPA