Envirorezort sa stretol s chovateľmi oviec. Prisľúbil im kompromis pri odškodňovaní

Zástupcovia Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku (ZCHOK) rokovali s envirorezortom o zásadných pripomienkach chovateľov k vyhláške, ktorou by sa mali sprísniť pravidlá odškodňovania chovateľov hospodárskych zvierat pri škodách spôsobených chránenými dravcami. Zástupcovia zeleného ministerstva prisľúbili zmenu návrhu vyhlášky a prijatie takého kompromisu, ktorý by bol pre chovateľov splniteľný.

16.12.2020 11:49
debata (1)

K návrhu vyhlášky bolo v rámci medzirezortného pripomienkového konania predložených celkom 301 pripomienok Chovateľom oviec a kôz primárne prekážal fakt, že chovatelia, ktorí chceli žiadať náhradu škody, mali držať neúmerný počet pastierskych strážnych psov, alebo vybudovať oplôtky a ohradníky. To by podľa nich našej krajine viac uškodilo, ako pomohlo.

„Druhé stretnutie sa nieslo v duchu hľadania riešení. Výsledkom rokovania zástupcov zväzu chovateľov oviec a kôz sú kompromisné návrhy, ktoré chovatelia dokážu splniť. Envirorezort ustúpil odneúmerne prísnych nárokov na počet psov, či nesplniteľných požiadaviek na spôsoby ohrádzania zvierat. Chovateľov preto teší ústretový prístup zástupcov MŽP SR, ktorý potvrdil dôležitú úlohu chovu oviec a kôz pre krajinotvorbu. To, či novela vyhlášky bude pre krajinu a chov oviec prínosom, alebo skazou, sa uvidí až po predložení jej konečného návrhu,“ uviedol Igor Nemčok, predseda ZCHOK.

Zásadným kompromisom je aj dvojročné prechodné obdobie na zabezpečenie stád prostredníctvom psov a ohradníkov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ovce #kozy #envirorezort