Pre testovanie hrozia výpadky v zásobovaní, varujú potravinári

V pondelok hrozia na Slovensku výpadky v zásobovaní surovinami či potravinami. Dôvodom je povinnosť opätovného testovania tých pracovníkov, ktorí sa pohybujú v rámci červených a zelených okresov. Ak totiž nebudú otestovaní, bude pre nich platiť zákaz vychádzania, upozorňuje Potravinárska komora Slovenska.

06.11.2020 13:08
debata (4)

A to i napriek tomu, že vláda síce vytvorí podmienky pre testovanie pracovníkov v zelených okresoch od pondelka 9. novembra. "Pre pracovníkov logistiky je to však neskoro, zvozy živých zvierat, surovín a rozvoz potravín prebieha už v noci z nedele na pondelok,“ vysvetľuje riaditeľka komory Jana Venhartová.

Výrobcovia pôsobiaci v červených okresoch budú mať testovanie pracovníkov zabezpečené cez druhé kolo celoplošného testovania. No výrobcovia zo zelených okresov môžu zabezpečiť proces testovania pre svojich zamestnancov až od pondelka, upozorňuje Venhartová. "Cestovanie za účelom absolvovania testov v červených okresoch počas víkendu nepovažujeme za vhodné riešenie s ohľadom na kapacity odberných miest a snahu o minimalizáciu pohybu medzi zelenými a červenými okresmi,“ hovorí.

Pekári sa obávajú výpadku šoférov

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov sa pridáva k výzve Potravinárskej komory Slovenska. „Rozvoz pečiva sa uskutočňuje v noci, v tomto prípade z nedele na pondelok. Avšak tí šoféri, ktorí pôjdu zo zelenej zóny do červenej, musia mať platný certifikát o neinfekčnosti, čo v aktuálnom nariadení a zabezpečení testovania nebude možné, respektíve bude možné iba v susedných červených okresoch. Aj vzhľadom na zvýšenú migráciu obyvateľov to v súčasnej karanténnej situácii považujeme za hazard. Preto z určitých logistických problémov môže dôjsť k ohrozeniu zásobovania čerstvým pekárenským sortimentom,“ približuje problém Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Aj preto pekári žiadajú vládu, aby zaviedla možnosť pretestovania pracovníkov v sektore pekárenstva v zelených okresoch už v nedeľu 8. novembra, alebo v pondelok doobeda. A aby bol certifikát o neinfekčnosti platný pre pracovníka zo zelenej zóny z 1.vlny testovania až dovtedy, kým sa pracovník nedá bezplatne otestovať v mobilných testovacích jednotkách vo svojom okrese v priebehu pondelka 9. novembra. Testovanie sa týka aj niektorých výrobných pracovníkov, ktorí dochádzajú za prácou medzi okresmi, upozorňujú pekári.

Potravinári zároveň žiadajú, aby bol zoznam mobilných testovacích miest v zelených okresoch zverejnený čím skôr, ideálne v priebehu dnešného dňa. „Pekári potrebujú zaistiť logistiku a pracovníkov logistiky ešte pred víkendom, aby sa zaistilo plynulé zásobovanie obyvateľstva čerstvými pekárenskými výrobkami,“ uzatvára Tatiana Lopúchová, pričom pripomína, že sa chcú vyvarovať problémom so zásobovaním z čias prvej vlny lockdownu.

Celkovo ide o stovky ľudí ako sú vodiči nákladnej dopravy zabezpečujúci rozvoz surovín, tovaru a zvoz živých zvierat, servisní pracovníci, iní špecializovaní pracovníci. Títo ľudia pracujú v rámci celého Slovenska a vo vzťahu k zásobovaniu obyvateľstva potravinami zohrávajú kľúčovú úlohu.

"Potravinári plne rešpektujú prijaté opatrenia vlády avšak upozorňujeme na skutočnosť, že pre zabezpečenie plynulého zásobovania potravinami medzi okresmi je potrebné zabezpečenie možnosti testovania pracovníkov v zelených okresoch už cez víkend,“ žiadajú potravinári. Možné by to pdoľa nich malo byť už od nedele. Zoznam mobilných miest v zelených okresoch by mal byť zverejnený už tento piatok, aby potravinári mohli včas komunikovať so svojimi zamestnancami, dodáva komora.

Podpísané potravinárske zväzy

Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd Potravinárska komora Slovenska Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora Slovenský cukrovarnícky spolok Slovenský mliekarenský zväz Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenský zväz spracovateľov mäsa Slovenský zväz výrobcov piva a sladu Únia hydinárov Slovenska Zväz vinárov a vinohradníkov Slovenska Únia potravinárov Slovenska

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #testovanie #zásobovanie