Zemiaky je pre slabú podporu štátu výhodnejšie doviezť ako doma pestovať

Zemiaky je na Slovensko pre slabú podporu tohto odvetia od štátu výhodnejšie doviezť ako ich doma pestovateľom draho vyrábať. Konštatovala to vo štvrtok Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK). K sebestačnosti Slovenska v pestovaní zemiakov stačí pritom podľa komory naoko málo. "Potrebujeme k tomu ďalších 6 500 hektárov pôdy, na ktorej by sme pestovali zemiaky, a vrátime SR medzi sebestačné krajiny v produkcii tejto pre nás tradičnej plodiny," uviedla hovorkyňa SPPK Jana Holéciova.

29.10.2020 13:04
debata (49)

Klimatické zmeny, výrazné dovozy najmä z Francúzska, Holandska a Českej republiky, takmer nulový spracovateľský priemysel a najmä roky absentujúca podpora pestovateľov zemiakov. To sú podľa SPPK hlavné príčiny zemiakovej tragédie Slovenska. „Kým ešte pred Nežnou revolúciou predstavovali zberové plochy 55-tisíc hektárov (ha), dnes sa zemiaky pestujú a zbierajú z výmery len približne 7 800 ha. Z toho profesionálni pestovatelia pestujú zemiaky na výmere okolo 5 000 – 5 300 ha. Spolu s pôdou sa stratila aj sebestačnosť v produkcii, ktorá je dnes na úrovni 56 %. V ďalšom roku klesne dokonca až na 44 %. Dôvod? Pestovateľských plôch bude o rok opäť menej,“ ozrejmila Holéciová.

V okolitých krajinách je poľnohospodárstvo podľa Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska omnoho výraznejšie dotované štátom, preto dokážu tamojší pestovatelia predávať svoje produkty za nižšie ceny ako Slováci. "Zároveň vedia viac investovať, inovovať a zefektívňovať,“ povedal riaditeľ Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska Jozef Šumichrast.

Napríklad v Českej republike sú zemiaky zaradené medzi citlivé komodity a každý rok ide na ich podporu 135 miliónov českých korún. „Od budúceho roka bude v Českej republike platiť aj schéma štátnej pomoci na úrovni ďalších 50 miliónov českých korún. Aj vďaka tejto sume nás naši susedia ešte viac predbehnú a budú mať výhodu,“ doplnil Jozef Šumichrast.

Zemiaky pritom nie sú jedinou plodinou, v ktorej Slovensko stratilo sebestačnosť. Aj preto SPPK spúšťa projekt „Sme sebestační“. Prostredníctvom neho bude spotrebiteľom vysvetľovať, čo musí štát, politici a rezortné ministerstvo urobiť, aby sa sebestačnosť napríklad v bravčovom mäse, hydine či zelenine zvýšila. „Poctivých poľnohospodárov uráža, keď ich verejnosť obviňuje, že sú príčinou úpadku poľnohospodárstva. Nie sú vinníkmi, ale obeťou. Majú v rukách návod, ako zvýšiť potravinovú sebestačnosť krajiny. Ten návod si však musia politici osvojiť a čím skôr realizovať," dodal predseda SPPK Emil Macho.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #zemiaky #Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK)