Ceny potravín boli v septembri takmer rovnaké ako vlani

Spotrebiteľské ceny sa medzimesačne, teda oproti augustu 2020, nezmenili. Na medziročnej báze prišlo k ich nárastu o 1,4 %, čo bolo rovnako ako v auguste. Avšak oproti predchádzajúcim mesiacom sa jedná o podstatne pomalšie tempo zvyšovania cien. Zároveň sa jedná o vyše trojročné minimum, nakoľko naposledy bola inflácia na takejto úrovni evidovaná v júli 2017. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnil Štatistický úrad.

14.10.2020 10:11 , aktualizované: 13:21
peňaženka, peniaze, euro Foto:
V medziročnom porovnaní sa zvýšili ceny za bývanie vrátane vody, elektriny, plynu a ostatných palív o 2,6 percenta,
debata

V porovnaní s minulým septembrom najviac zdraželi ceny v oblasti rozličných tovarov a služieb, a to o 4,6 percent, najmä v prípade kaderníctiev a salónov krásy, šperkov a hodiniek a niektorých finančných služieb. Hneď za nimi nasledovali reštaruácie a hotely s navýšením o 4,4 % a v oblasti zdravotníctva, a to o 3,7 %.

Naopak, lacnejšie ako pred rokom boli aj naďalej ceny v doprave, a to o 6,4 %. K ďalšiemu spomaleniu nárastu cien došlo aj v prípade potravín a nealkoholických nápojov. Kým ešte v máji boli medziročne drahšie o 4,8 %, v júni tempo spomalilo na 2,6 % a v júli na 2,1 %, v auguste sme za ne zaplatili iba o 1,0 % viac.

Môže za to úroda, koronavírus, aj mor

Oproti vlaňajšku si aj naďalej priplácame najmä za mäso a to o 6,0 %. za zvyšovaním cien je hlavne africký mor ošípaných. Podľa analytičky Wood & Company Evy Sadovskej svoju rolu pri tvorbe cien zohrávajú aj takpovediac mzdové náklady súvisiace s príplatkami za prácu v noci či cez víkend alebo samotný rast minimálnej mzdy. „Ovplyvňuje ju však aj počasie, následne stav úrody u nás či vo svete a s tým súvisiace aj ceny agrokomodít na svetových trhoch,“ hovorí Sadovská. Svoju rolu zohráva aj situácia súvisiaca s COVID-19.

Dá sa očakávať zvýšenie

Ceny tovarov a služieb pôjdu podľa analytičky medziročne vyššie aj počas nasledujúcich mesiacov. „Avšak tempo zdražovania by mohlo ešte spomaliť alebo sa držať okolo aktuálnych úrovní. Defláciu alebo pokles cien na medziročnej báze ale v nasledujúcich mesiacoch zatiaľ neočakávame,“ hovorí Sadovská.

debata chyba
Viac na túto tému: #Štatistický úrad #rast cien #spotrebiteľské ceny