Tržby maloobchodu v auguste zvýšili tempo rastu

Tržby maloobchodu boli v auguste medziročne vyššie, a to výraznejšie ako v júli, až o 4 %. Bol to podľa Štatistického úradu SR vplyv rastu tržieb už vo väčšine zložiek maloobchodu, pričom prvýkrát od pandémie sa nad úroveň minulého roka dostali tržby špecializovaných nepotravinových predajní. Stále však výraznejšie, až o 17 %, zostávali tržby v ubytovaní, a to napriek dvojcifernému nárastu voči júlu. A v poklese boli naďalej aj tržby v predaji a oprave motorových vozidiel.

05.10.2020 09:19
debata (6)

V štruktúre maloobchodu malo v auguste šesť z deviatich sledovaných činností tržby na vyššej úrovni ako pred rokom. Najvýraznejšie to platilo v maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach, ako sú hypermarkety a supermarkety, ktoré dosiahli medziročne rast o 7,5 %. Prvýkrát od vzniku pandémie, teda po piatich mesiacoch poklesu, sa do rastu tržieb dostali špecializované predajne s ostatným tovarom, a to o 3,1 %. Ide o predajne s odevmi, obuvou, farmaceutickým tovarom, kvetmi, a iné. Naopak, najväčší pokles sa prejavil v tržbách špecializovaných predajní s potravinami, nápojmi a tabakom o 3 %.

Zaostávanie tržieb v predaji a oprave motorových vozidiel za minulým rokom sa v auguste prehĺbilo, tržby boli nižšie o 9,7 %. Pokles ovplyvnili podľa úradu najmä nižšie tržby v predaji motorových vozidiel o 13,8 %. Rast v porovnaní s augustom 2019 dosiahli len tržby v oprave a údržbe motorových vozidiel. Vo veľkoobchode boli tržby v medziročnom raste tretí mesiac po sebe, v auguste to bolo o 2,3 %. Augustové tržby v ubytovaní naďalej zmierňovali výrazný medziročný prepad, v porovnaní s augustom 2019 boli nižšie o 17 %. V júli to bol pritom ešte prepad o 29 %. Tržby v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev dosiahli v auguste zvýšenie o 6,8 % a nad úrovňou minulého roka boli druhý mesiac po sebe.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod #tržby