Výstavba niektorých projektov priemyselných a logistických nehnuteľností sa spomaľuje

ýstavba viacerých menších špekulatívnych projektov v segmente priemyselných a logistických nehnuteľností sa pre aktuálnu trhovú situáciu a koronakrízu spomaľuje. Ako ďalej uviedol vedúci tímu priemyselných nehnuteľností JLL Jakub Volner, najväčší dopyt v prvom polroku zaznamenali v segmente logistiky, e-commerce a retailu. Automotive, ako tradičný ťahúň expanzie, je v súčasnosti podľa neho v silnej recesii. Hoci sa v minulom roku objavilo viacero väčších projektov, ktoré mali tendenciu smerovať aj mimo územie západného Slovenska, súčasná trhová recesia tento nastupujúci trend podľa Volnera utlmuje a dopyt smeruje do historicky silných lokalít západného Slovenska.

12.08.2020 14:16
debata

Medzi dôsledky koronakrízy v rámci logistiky Volner zaradil silný rast e-commerce, zrýchlenie nástupu automatizácie, navyšovanie skladových zásob, a tiež deglobalizáciu v rámci dodávateľských sietí, čiže zvýšený dôraz na využitie lokálnych dodávateľov. Vo všeobecnosti sa podľa neho ukázalo, že segment logistiky je veľmi pružný a novým trhovým podmienkam sa globálne logistické reťazce dokážu rýchlo prispôsobiť. „Súčasná kríza má, naopak, veľmi negatívny dopad na priemyselnú výrobu a najmä na tradičný automobilový priemysel, ktorý v predchádzajúcich mesiacoch zažil najväčšie medziročné prepady predaja od druhej svetovej vojny,“ zhodnotil Volner.

Na konci prvého polroka JLL eviduje plochu výrobných a skladových priestorov na Slovensku na úrovni 2,64 mil. metrov štvorcových. Vo výstavbe je vyše 248-tisíc metrov, zatiaľ čo k dispozícii je približne 180-tisíc voľných metrov štvorcových. Do konca roka je ešte naplánované dokončenie a kolaudácia 167-tisíc metrov štvorcových, pričom viac ako dve tretiny týchto priestorov už majú zazmluvnených nájomcov. Objem uzatvorených polročných transakcií dosiahol 143-tisíc metrov štvrcových, čo je v medziročnom porovnaní prepad o 46 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #nehnuteľnosti #priemyslený park