Vinohradníci volajú po záchrane slovenského vinohradníctva. Pomôcť má päť bodov

Cech vinohradníkov a vinárov Slovenska predstavil plán, ako zachrániť naše vinohradníctvo. Poctivých vinohradníkov má zachrániť päť bodov. Tie majú pomôcť nielen vinárom, ale aj potiahnuť cestovný ruch a regióny.

12.08.2020 12:16 , aktualizované: 13:51
debata (6)

Cech uvítal snahu o sprehľadnenie a kontrolu dovozu lacných cisternových zahraničných vín. Tie sa fľaškujú ako slovenské víno. "Jednoznačne podporujeme úpravu Trestného zákona – teda zavedenie trestného činu falšovania vína,“ vysvetlil cech.

Čo navrhujú vinohradníci a vinári

1. Zavedenie trestného činu falšovania vína

"Tisíce spotrebiteľov dnes netušia, že ich niektorí predajcovia roky hrubo klamú a pod slovenským vínom s etiketou sľubujúcou domáci pôvod sa skrýva dovezené hrozno či priamo cisternové víno z Maďarska, Talianska, zo Španielska či z Moldavska,“ tvrdí cech. Neznámym rizikom je zdravotná neškodnosť takto dovezeného a upraveného vína.

2. Udelenie dotácie na každý jeden kilogram vypestovaného hrozna vo výške 0,23 eura

"Zavedenie dotácie sprehľadní, koľko kilogramov hrozna sa na Slovensku reálne vypestuje a sprehľadní trh s vínom,“ tvrdí cech. Pozitívnym vedľajším efektom by bola tvorba nových pracovných miest, podpora cestovného ruchu a zachovanie vinohradníckej tradície Slovenska. Aj preto cech podporuje návrh poslanca Juraja Gyimesiho (OĽaNO) pre zavedenie dotácie na každý jeden kilogram vypestovaného hrozna.

3. Zavedenie minimálneho poplatku na kontrolu kvality cisternového vína dovezeného na Slovensko

Dnešná situácia na trhu s vínom pripomína podľa cechu divoké deväťdesiate roky. "Pôvod vína je nejasný, kupujúci spotrebiteľ nemá žiadnu záruku, čo je obsahom fľaše,“ vysvetľuje. Nekontrolovaný trh s vínom môžu podľa neho zneužívať vplyvní hráči a záujmové skupiny. "Priekupníci s cisternovým vínom môžu dovážať víno do Slovenskej republiky a vyvážať ho so zjednodušeným sprievodným dokumentom, bez akejkoľvek hĺbkovej kontroly,“ vysvetľuje cech.

4. Udelenie kvót na predaj slovenského vína nadviazané na hrozno vypestované na Slovensku

Pri porovnaní oficiálnych údajov dovozu 871-tisíc hektolitrov, spotreby 671-tisíc hektolitrov a vývozu 488-tisíc hektolitrov s množstvom dopestovaného slovenského hrozna dochádza k jasnému falšovaniu vína, vyrátava cech. "Toto víno sa vydáva za slovenské, čo v konečnom dôsledku kazí reputáciu poctivých slovenských vinárov a ohrozuje zdravie občanov pri nejasnom pôvode vína,“ upozorňuje. Preto žiada, aby z každého dopestovaného kilogramu slovenského hrozna bolo možné uviesť na trh presné množstvo vína. A to za podmienky, že nebude možné podvodným a nekontrolovateľným spôsobom využiť túto kvótu viacnásobne.

5. Zakúpenie prístroja pre Štátnu veterinárnu a potravinovú správu na analyzovanie pôvodu vína

Slovenská republika ako jedna z mála krajín EÚ nedisponuje prístrojom na kontrolu pôvodu vína a hrozna, analyzovanie stopových prvkov a možnosti falšovania vína, upozornil cech.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #vinohradníctvo #Cech vinohradníkov a vinárov Slovenska