Na Slovensku sa narodilo vyše 100 mláďat ohrozeného sokola rároha

Na Slovensku hniezdilo 32 párov sokola rároha, ktorým sa narodilo viac ako 100 mláďat. Ide o rekordný počet, minulý rok bolo mláďat 76. Sokol rároh je ohrozený v celej Európe. Uviedol to predseda Ochrany dravcov na Slovensku Jozef Chavko.

21.07.2020 10:09
sokol rároh Foto:
Sokol rároh (Falco cherrug)
debata (14)

Sokol rároh patrí medzi najvzácnejšie druhy, odkázaný je na pomoc človeka. „Sokoly si nestavajú vlastné hniezda, ani rároh nie je výnimkou. Celá populácia sa postupne pod tlakom zo strany človeka presunula z lesov v predhoriach do nížin. Tu začali obsadzovať búdky, v ktorých dnes máme už všetky páry,“ hovorí Chavko.

Pri stavaní búdok pre sokoly pomáha Slovenská elektrizačná prenosová sústava. Tá od 90. rokov minulého storočia na stožiare vysokého napätia inštaluje búdky. „Sokoly si tieto príležitosti obľúbili, v porovnaní s lesným porastom je tu menej predátorov, búdky sú taktiež ochranou pred nepriaznivým počasím. Vďaka tomu odchovajú sokoly viac mláďat,“ približuje ornitológ. Búdky sa umiestňujú po dohode s organizáciou a po dodržaní prísnych pravidiel.

V súčasnosti je na západnom Slovensku viac ako 250 búdok a na východnom 100. Obsadené sú podľa Chavka všetky. V búdkach hniezdia aj sokol myšiar či výr skalný.

Minulá sezóna bola podľa ornitológa pre sokoly veľmi zlá. Prejavilo sa zvýšené používanie chemických látok na hubenie hlodavcov, ktoré sokoly jedia. „Viacero párov sa z lokalít stratilo, neobnovili sa ani tento rok, mohli sa stať obeťou sekundárnej otravy po skonzumovaní jedom otráveného hraboša,“ podotkol Chavko.

Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov uvádza, že sokol rároh patrí medzi ohrozené druhy. Trend európskej populácie je klesajúci, hovorí ornitológ.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #sokol rároh