Bratislava bude mať lesy takmer bez ťažby. Vyjde to na 150-tisíc

Hospodárenie v lesoch okolo Bratislavy bude riadiť vedecká štúdia. Za zmenou je podpis Memoranda o podpore rekreačných funkcií lesov v okolí hlavného mesta. To včera podpísala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS), generálny riaditeľ spoločnosti Lesy SR Marian Staník a rektor Technickej univerzity vo Zvolene Rudolf Kropil. Pôvodne ho mal podpisovať aj primátor hlavného mesta Matúš Vallo. No nakoniec chýbal.

17.02.2020 18:05
debata
Video

Ministerka tvrdila, že mal „koordinačné problémy“. Hovorca magistrátu hlavného mesta Peter Bubla však pre denník Pravda dôvodil, že sa do poslednej chvíle menili vyrokované podmienky zmluvy. „Pondelkový termín podpisu memoranda sme už nepovažovali za reálny,“ povedal. Napokon sa však podľa hovorcu Bratislavy v pondelok bez primátora podpisovalo to, čo sa dohodlo pôvodne. „Za mesto sme pripravení aj k podpisu zmluvy,“ povedal Bubla. Podpisom tohto memoranda sa podľa neho môže ťažba v štátnych lesoch v okolí Bratislavy znížiť o tisíce kubíkov.

Lesy SR majú podľa dohody znížiť ťažbu v prímestských lesoch a budú sa intenzívnejšie starať o rekreačné plochy. Starostlivosť ich ročne vyjde na 300-tisíc eur – polovicu z toho má lesníkom platiť Bratislava. Lesy SR podporia na svojom území aj dve navrhované prírodné rezervácie a to Vydricu a Devínsku Kobylu.

„Veríme, že na základe memoranda čoskoro príde aj k podpísaniu konkrétnej zmluvy o trvalom znížení objemu ťažby,“ dodal Bubla. Výsledkom by podľa neho malo byť výraznejšie posilnenie rekreačnej funkcie bratislavských prímestských lesov. A tiež nastavenie jasných pravidiel pri ťažbe dreva, dodal Bubla.

Vedenie mesta za zníženie ťažby v štátnych lesoch v okolí Bratislavy podľa jeho slov bojovalo už od nástupu do funkcie. Aj preto ide podľa hovorcu magistrátu hlavného mesta o prelomovú dohodu. Vykonávať sa bude predovšetkým takzvaná výchovná ťažba, aby sa zvýšila stabilita porastov a aby bratislavské lesy mali optimálnu porastovú štruktúru. Robiť sa však má aj odstraňovanie inváznych druhov drevín ako sú napríklad pajaseň či javorovec. Otázkou však ostáva to, ako sa bude ich odstraňovanie realizovať. Zvyčajne sa na to totiž používa postrek so sporným glyfosátom. Na použitie herbicídu sa denník Pravda pýtal ministerstva pôdohospodárstva. To nás odkázalo na Lesy SR. Hlavné mesto nám do uzávierky neodpovedalo.

Mestské lesy v Bratislave sa však v septembri minulého roka oficiálne stali zónou bez pesticídov. Na svojom území tak nepoužívajú chemické postreky. Matej Dobšovič, riaditeľ organizácie Mestské lesy v Bratislave, to v tom čase odôvodnil najmä zachovaním priestoru pre nerušený a zdravý oddych obyvateľov mesta. Ešte koncom augusta minulého roka totiž podľa Lesoochranárskeho zoskupenia VLK mali aplikovať štátne lesy endokrinný disruptor Roundup uprostred Bratislavy, v Pečnianskom lese.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Lesy SR