Voľný pád ruského rubľa. Je najslabší za 16 mesiacov, ekonomika sa dostáva pod tlak

Rubeľ v stredu klesol na viac ako 16-mesačné minimum. Dôvodom bol silný dopyt po cudzej mene a obmedzená ponuka. Aj zmenšujúci sa obchodný prebytok Ruska a prehlbujúci sa rozpočtový deficit poškodzujú sentiment na trhu.

09.08.2023 14:34
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (15)

O 12.23 h SELČ sa dolár predával po 97,32 rubľa, pričom bol rubeľ voči doláru slabší o 0,2 %. V priebehu dopoludnia sa rubeľ nakrátko prepadol na 97,48 RUB/USD. To bol jeho najhorší kurz od 25. marca 2022.

Oproti euru stratil rubeľ 0,14 % a obchodoval sa na úrovni 106,84 RUB/EUR, zatiaľ čo voči čínskemu jüanu klesol o 0,3 % na 13,46 RUB/CNY.

rusko, deň námorníctva Čítajte viac Ďalší test západných sankcií na Rusko. Tieňová flotila tankerov Putinova prináša malé víťazstvá

„Obmedzená ponuka cudzích mien od exportérov naďalej vyvíja tlak na pozície v rubľoch v dôsledku problémov s repatriáciou prostriedkov,“ uviedol analytik Promsvjazbank Egor Žilnikov, podľa ktorého rubeľ zasiahlo aj zníženie exportu.

Rubeľ sa v auguste oslabil voči doláru takmer o 6 % po tom, ako stratil podporu mesačného zdaňovacieho obdobia, počas ktorého exportujúce firmy zvyčajne vymieňajú svoje devízové príjmy, aby si splnili svoje lokálne záväzky.

Rubeľ je celý rok pod tlakom v dôsledku zhoršujúcej sa obchodnej bilancie Ruska, keďže príjmy z vývozu klesajú a dovoz ožil. Kurz rubľa sa tento rok znížil o približne 28 % z vlaňajšej úrovne blízko 70 RUB za dolár.

moskva Čítajte viac Vojna tvrdo zatlačila na ruský rozpočet. Moskva zdvojnásobila výdavky na obranu

Od neúspešnej ozbrojenej vzbury koncom júna rubeľ klesol takmer o 13 %.

„Je možné, že pár dolár – rubeľ dosiahne hranicu 100 RUB/USD a prinúti ruské menové orgány podniknúť určité kroky na obmedzenie devalvácie a vývozcov zvýšiť predaj devízových ziskov,“ napísal v poznámke pre klientov Alexej Antonov z Alor Broker.

Výnosy ruského desaťročného OFZ dlhopisu pritom vzrástli na 11,66 %, čo je najvyššia úroveň od apríla 2022 a výrazne nad kľúčovou sadzbou Ruska na úrovni 8,5 %.

Ruské ministerstvo financií v utorok (8. 8.) uviedlo, že rozpočtový deficit Ruska sa v januári až júli prehĺbil na približne 29 miliárd USD (26,50 miliar­dy eur).

15 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #Rusko #rubeľ