Minister Tomáš: Automobilka Volvo kladie dôraz na to, aby v nej pracovali Rómovia

Automobilka Volvo, ktorá má vyrásť pri Košiciach, má obrovský záujem zamestnávať Rómov. Počas stredajšieho (28. 2.) výjazdového rokovania vlády v Michalovciach to uviedol minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

29.02.2024 11:24
rokovanie vlády, PVV, Erik Tomáš Foto: ,
Erik Tomáš
debata

Oblasti automotive aj v súvislosti s príchodom automobilky na východ Slovenska sa venuje vláda i na svojom štvrtkovom výjazdovom rokovaní v Košiciach.

Podľa Tomáša je veľkou výzvou pripraviť ľudí nielen pre Volvo, ale pre celý priemysel, keďže sa nezamestnanosť pohybuje na úrovni okolo štyroch percent. Pripomenul, že v automobilke by malo pracovať 5000 ľudí a ďalších 12.000 pracovných miest má vzniknúť v dodávateľských firmách. Rezort preto pripravil program na vzdelávanie a rekvalifikáci­u ľudí.

Erik Tomáš Čítajte viac Vláda otvorila dvere migrantom. Tisíce cudzincov bude mať možnosť pracovať na Slovensku

„Špecialita smerom k Volvu spočíva v tom, že má obrovský záujem zamestnávať našich rómskych spoluobčanov. Uvidíme, ako nám to pôjde, ale doslova na to kladú dôraz. Chcú zamestnať Rómov. Urobíme všetko preto, aby sa to podarilo,“ povedal.

Prioritou bude podľa neho zamestnávať predovšetkým slovenských občanov. „Ak to nepôjde, a ten trh nedokážeme nasýtiť našimi občanmi, tak budeme samozrejme robiť všetko preto, aby sme legálne priviedli na Slovensko ľudí z tretích krajín. Ale z takých, z ktorých si my vyberieme,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo