Vyše 300 miliónov určených na dekarbonizáciu U. S. Steel navrhol Taraba presunúť iným podnikom

U. S. Steel Košice aj kvôli zmene vlastníckych vzťahov podľa Tarabu momentálne nevie pristúpiť k realizácii svojho dekarbonizačného projektu.

13.04.2024 13:23
USS, Kosice Foto:
Ak chceme zachrániť zhruba nevyčerpaných 340 miliónov eur treba podľa Tarabu konať.
debata

Finančné prostriedky, ktoré sľúbil podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba v objeme 600 miliónov eur na dekarbonizáciu U. S. Steel Košice, sa nepodarí z objektívnych dôvodov vyčerpať. Informoval o tom Taraba a dodal, že na prostriedky z prvej tranže v objeme vyše 300 miliónov eur, ktoré boli určené pre železiarne, vyhlásia novú dekarbonizačnú schému pre slovenské podniky.

Podľa Tarabu je prioritou súčasnej vlády realizovať zelenú transformáciu ekonomiky, ktorá prinesie Slovensku hospodársky rast, bohatstvo a zabezpečí životaschopnosť a konkurencieschop­nosť slovenského priemyslu pri zachovaní ochrany prírody. „Realita je však taká, že U. S. Steel Košice aj kvôli zmene vlastníckych vzťahov momentálne nevie pristúpiť k realizácii svojho dekarbonizačného projektu. Ak chceme zachrániť zhruba nevyčerpaných 340 mil. eur musíme konať, a to aj robíme. Sme radi, že v komunikácii s Európskou komisiou sa nám podarilo vyrokovať spustenie novej dekarbonizačnej výzvy. Je to dôkaz toho, že súčasná vláda namiesto hystérie, ktorú predvádza slovenská opozícia na európskej aj domácej scéne, aktívne komunikuje s EÚ a rieši problémy,“ zdôraznil Taraba.

Peter Kmec, podpredseda vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti SR, uviedol, že Slovensko je krajinou so silne industrializovaným hospodárstvom, pričom príspevok energetiky a priemyselných procesov k celkovým emisiám skleníkových plynov tesne presahuje 70 %. Podľa Kmeca je pôvodných vyše 350 miliónov eur určených na dekarbonizáciu priemyslu z plánu obnovy pre Slovensko veľkou príležitosťou zlepšiť kvalitu životného prostredia aj konkurencieschop­nosť podnikov. „Nemôžeme si dovoliť nechať tieto peniaze ležať na zemi, alebo v tomto prípade, doslova ich vypustiť hore komínom v podobe neušetrených emisií. Vyvíjame maximálne úsilie, aby sa nám podarilo dostať financie z tohto opatrenia do ekonomiky práve na dekarbonizačné projekty,“ dodal Kmec.

SR Bratislava politika vláda 8. schôdza BAX Čítajte viac Taraba s Kmecom idú rozdávať firmám milióny. Môžu sa hlásiť, ak „ozelenejú“ svoju činnosť

Ministerstvo informovalo, že v krátkom čase pripraví podmienky novej výzvy aj na základe námetov či požiadaviek priemyselných podnikov, ktoré ich môžu zasielať prostredníctvom e-mailovej adresy dekarbonizacia@enviro.gov.sk. „Týmto chceme osloviť priemyselné podniky, ktoré sú schopné doručiť výsledok v podobe opatrení na zníženie emisií skleníkových plynov aspoň o 30 percent, aby nás o tom informovali. Aj na ich základe pripravíme podmienky výzvy, aby umožnili efektívne a transparentne využiť investície z plánu obnovy na dekarbonizačné ciele. Nie šikana priemyslu, ale investície do najmodernejších technológií spravia zo Slovenska konkurencieschopnú a zdravšiu krajinu,“ uzavrel Taraba.

Kmec doplnil, že z Plánu obnovy a odolnosti sú momentálne v realizácii dva dekarbonizačné projekty priemyselných podnikov. Ide o projekt cementárne a tehelne v objeme 8,4 miliónov eur pre oba podniky. „Tretia spoločnosť U. S. Steel Košice síce bola úspešná so svojím projektom, ale k podpisu zmluvy k dnešnému dňu nedošlo. Dôvodom je plánovaná akvizícia U. S. Steel Košice japonskou spoločnosťou Nippon Steel Corporation,“ uzavrel Kmec.

debata chyba
Viac na túto tému: #U.S. Steel Košice #dekarbonizácia