Noví Japonci na východe Slovenska. Desiatky ľudí si nájdu prácu

aponská spoločnosť Minebea AccessSolutions plánuje výrazné rozšírenie existujúcich výrobných kapacít pre lakovanie plastových dielov z automobilového prostredia. Do novej lakovacej linky vo svojom košickom závode chce investovať približne 10 mil. eur. Ako ďalej vyplýva zo zámeru predloženého na posudzovanie vplyvov na životné prostredie, projekt by mal priniesť aj desiatky nových pracovných miest. Počet pracovníkov by mohol stúpnuť o 74 a dosiahnuť takmer 600.

01.03.2024 10:30
SR Kia automobilka 2022 polrok výroba TK ZAX Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Účelom navrhovanej činnosti je rozšírenie existujúcich výrobných kapacít pre lakovanie plastových dielcov a súvisiaca inštalácia novej, modernej technológie (plne automatizovanej lakovacej linky) pre nových zákazníkov v existujúcej výrobnej hale, ktorá je súčasťou priemyselného parku Košice Pereš," uvádza sa ďalej v zámere. Konkrétne ide o nanášanie náterových látok na plastové dielce automobilových kľučiek a spätných zrkadiel.

Saková Čítajte viac Saková s Tarabom boli zachraňovať U.S. Steel Košice v Japonsku. Čo sa im podarilo vyjednať?

Rozšírením jestvujúcej lakovne sa pritom zvýši ročná výrobná kapacita z necelých 4 miliónov kusov na celkovú kapacitu takmer 26 miliónov kusov lakovaných plastov. Súčasne s rozšírením kapacít sa podľa spoločnosti použitím nových moderných technológií zvýši aj celková kvalita a efektivita lakovacieho procesu. S výstavbou by sa mohlo začať v poslednom kvartáli tohto, respektívne v prvom kvartáli budúceho roka, začiatok činnosti je naplánovaný na polovicu roka 2025.

Nová lakovacia linka bude v porovnaní s existujúcou lakovňou rovnako opatrená zariadením pre spaľovanie emisií s minimálnym vplyvom na životné prostredie. Oproti pôvodnej lakovacej linke však bude zameraná na využívanie vodou riediteľných chemikálii s nižším obsahom organických prchavých látok. „Súčasne budú v rámci závodu inštalované solárne panely pre zníženie spotreby elektrickej energie z distribučnej siete," avizuje firma.

Minebea AccessSolutions Slovakia je japonská spoločnosť, ktorá vyvíja a vyrába prístupové systémy a mechanizmy pre automobily, vrátane spínačov pre automatické zatváranie zadných dverí, elektrických kľučiek dverí, elektronických zámkov volantu, ako aj antén a senzorov pre bezkľúčové ovládanie. Je najnovším výrobným závodom a výskumno-vývojovým strediskom koncernu MinebeaMitsumi v Európe.

Pod hlavičkou jedného závodu patriaceho do koncernu MinebeaMitsumi zastrešuje závod v Košiciach niekoľko samostatných výrobných divízií. Zameriava sa najmä na produkciu a vývoj inovatívnych pohonných technológií, elektromotorčekov pre odvetvie výroby automobilov a priemyslu. Okrem výrobnej haly sa tu nachádza administratívne centrum, laboratórium, vývojové oddelenie a tiež jestvujúca lakovacia linka pre lakovanie kľučiek automobilov, ktorá je v prevádzke od roku 2014.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #investor