České pušky sa budú montovať na Ukrajine

Česká firma dodá ukrajinskej strane všetky diely, z ktorých sa pušky CZ BREN 2 následne zložia.

24.02.2024 17:46
ZCH 7075 Foto: ,
Špičkové české pušky od českej zbrojovky budú kompletovať na Ukrajine. (ilustračné foto)
debata (2)

Česká zbrojovka sa dohodla s ukrajinskou štátnou spoločnosťou Ukroboronprom na montáži pušiek CZ BREN 2 na Ukrajine. Cieľom dohody je vybaviť ukrajinské ozbrojené sily zbraňou, ktorá spĺňa štandardy NATO a zvýši operačné schopnosti ukrajinského vojska. Uviedla to v piatok v tlačovej správe Česká zbrojovka. Cenu transakcie firmy nezverejnili. Informoval o tom portál novinky.cz.

Česká firma dodá ukrajinskej strane všetky diely, z ktorých sa pušky následne zložia. „Je nám cťou, že môžeme podporiť úsilie Ukrajiny o zavedenie výzbroje podľa štandardov NATO a zvýšenie schopností jej obranného priemyslu,“ povedal generálny riaditeľ Českej zbrojovky Jan Zajíc. „Tento prvý krok v rámci projektu plnohodnotného transferu technológií pre pušku CZ BREN 2 priamo súvisí s jej úspešným nasadením na ukrajinskom bojisku v rukách ukrajinských ozbrojených zložiek,“ dodal.

Generálny riaditeľ Ukroboronpromu Herman Smetanin označil dohodu za zásadný moment nielen pre medzinárodnú spoluprácu, ale aj pre reformy v oblasti ukrajinskej obrany. „Táto iniciatíva je zásadným krokom k vytvoreniu arzenálu slobodného sveta na Ukrajine,“ povedal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česká zbrojovka Group #Ukroboronprom #montáž pušiek