Švédsky odevný reťazec H&M zatvorí v Španielsku takmer tri desiatky obchodov. Vytláča ho Zara

Hennes & Mauritz (H&M) plánuje v Španielsku zatvoriť 28 obchodov a prepustiť takmer 600 zamestnancov.

27.01.2024 16:33
Spoločnosť H&M Foto:
Obchodný reťazec H&M v Španielsku redukuje svoje podnikanie.
debata

Švédsky odevný reťazec Hennes & Mauritz (H&M) plánuje zatvoriť v Španielsku približne pätinu obchodov a prepustiť takmer 590 zamestnancov. Za prepúšťaním sú podľa spoločnosti ekonomické, výrobné a organizačné dôvody. Informovala o tom agentúra Reuters.

Spoločnosť uviedla, že v Španielsku, ktoré je domovským trhom konkurenčnej firmy Inditex známej najmä značkou Zara, má celkovo 133 obchodov a v krajine zamestnáva takmer 4000 ľudí. V súvislosti so zatváraním obchodov a rušením pracovných miest reťazec pre Reuters potvrdil, že plánuje zatvoriť 28 obchodov a prepustiť 588 zamestnancov.

utečenci, Aupark, Ukrajina Čítajte viac Vojna módneho giganta neodradila. Na ukrajinský trh sa vracia veľký hráč

Spoločnosť dodala, že prioritou je mať obchody na vhodných miestach, čo jej pomôže udržať si konkurencieschop­nosť. Reťazec tak robí podobný krok ako iné odevné siete vo svete, ktoré v minulých rokoch zatvorili menšie obchody a naopak, rozšírili kľúčové prevádzky lákajúce väčší počet zákazníkov.

Už v novembri 2022 reťazec H&M zverejnil plán znižovania nákladov, v rámci ktorého celosvetovo zruší 1500 pracovných miest. V Španielsku pritom už v roku 2021 zrušila spoločnosť 400 pracovných pozícií. Vedenie spoločnosti uviedlo, že o svojich plánoch už informovalo odbory, s ktorými bude v tejto veci úzko spolupracovať. Odbory s najnovšími plánmi H&M nesúhlasia. Ako uviedli, sú presvedčené, že je to príliš tvrdé rozhodnutie a určite je možné nájsť aj iné riešenie, ktoré nebude zahrnovať prepúšťanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #H&M #Zara #Hennes & Mauritz #Inditex