Náznak horších časov? Slovenská firma so stavebninami prepustí desiatky ľudí

Výrobca muriva a ďalších stavebných materiálov, spoločnosť Xella dočasne uzatvára výrobu vo svojom závode v Zemianskych Kostoľanoch (okres Prievidza). Závod si ponechá ako centrálny sklad spoločnosti. Rozhodnutie firma odôvodnila vývojom stavebného trhu a ekonomickými výzvami, ovplyvní 48 pracovných miest.

22.12.2023 10:15
Stavba, Skanska, robotník,r eality,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (5)

Informovala o tom na svojom webe. Upozornil na to Denník N.

„Súčasná kríza v stavebníctve vyplývajúca z vysokých úrokových sadzieb, inflácie a všeobecnej neistoty na stavebnom trhu má silný negatívny dosah na rezidentnú výstavbu a počty stavebných povolení. S klesajúcim dopytom významne klesá objem predajov stavebných materiálov a v blízkej budúcnosti sa neočakáva výraznejšie oživenie,“ vysvetlil začiatkom decembra na webe firmy konateľ spoločnosti Xella Slovensko Peter Markovič.

krúžkovanie, Milan Krajniak Čítajte viac Počet priznaných predčasných dôchodkov rekordne stúpol, Krajniakova reforma spôsobuje problémy v pekárňach aj v doprave

Uvedené aspekty podľa neho posilnili potrebu revízie siete závodov a viedli ku krátkodobým a strednodobým opatreniam k zvýšeniu efektivity práce a optimalizácie nákladov a v konečnom dôsledku k rozhodnutiu vedenia spoločnosti o dočasnom uzavretí výroby závodu v Zemianskych Kostoľanoch. „Toto rozhodnutie bolo prijaté po dôkladnom zvážení všetkých kritérií, ako aj potenciálnych alternatív. V dôsledku toho bude ovplyvnených 48 pozícií,“ doplnil.

Závod v Zemianskych Kostoľanoch bude naďalej slúžiť ako centrálny sklad spoločnosti pre Slovensko. Výrobu a distribúciu stavebných materiálov firma zaistí sesterskými spoločnosťami v Českej republike a v Maďarsku. „Vo výrobnej sieti sesterských spoločností je dostatok voľnej kapacity, z ktorej je možné uspokojiť súčasný aj zvyšujúci sa dopyt. Zákazníkov a obchodných partnerov sa situácia nijako nedotkne. Závozy materiálov na sklady stavebnín alebo priamo na stavby budú naďalej pokračovať bez obmedzenia,“ ozrejmil ďalej Markovič.

V prípade oživenia stavebného trhu a návratu dopytu je spoločnosť podľa neho pripravená znovu otvoriť závod a obnoviť výrobu pórobetónu v Zemianskych Kostoľanoch.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #úroky #stavebníctvo #stavby #tehly