V Bratislave sa začala vyrábať vlajková loď Škody. Detailne ukázali, ako nový model skladajú

Spoločnosť Škoda Auto v bratislavskom závode koncernu Volkswagen odštartovala výrobu štvrtej generácie modelu Superb.

01.12.2023 13:39
debata (18)
Škoda ukázala, ako sa vyrába nový Superb v Bratislave
Video
Zdroj: TV Pravda

Novodobá generácia modelu Superb opustila prvý raz montážnu linku už v roku 2001 a odvtedy je tento automobil vlajkovou loďou medzi modelmi Škoda so spaľovacím motorom. Vyrobilo sa ich už vyše 1,6 milióna kusov vo viacerých generáciách.

V minulosti sa model Superb vyrábal v českom koncerne Škody na severe Česka v obci Kvasiny. Zhruba pred tromi rokmi padlo rozhodnutie o tom, že výrobu modelu presunú do Bratislavy, čím v českom závode uvoľnia miesto na väčšiu výrobu modelu Octavie od leta 2024. Táto zmena zároveň umožní vyrábať viac elektromobilov v závode v Mladej Boleslavi.

Škoda spúšťa v Bratislave výrobu nového modelu

Spoločnosť Škoda Auto spustila v bratislavskom závode koncernu Volkswagen výrobu štvrtej generácie modelu Superb.

Fotogaléria
+13

Výroba v Bratislave sa spustila len štyri týždne po svetovej premiére, ktorá prebehla neďaleko Prahy. Vtedy spoločnosť avizovala, že model Superb je podľa plánov mladoboleslavskej značky poslednou novopostavenou škodovkou so spaľovacím motorom pre Európu. Ďalšie novinky, s výnimkou faceliftov aktuálnych modelov, budú už batériové.

Investícia za pol miliardy

Do nového výrobného programu investoval koncern Volkswagen takmer 500 miliónov eur. Pri príprave na výrobu podnik v montážnej hale inštaloval novú techniku, postavil aj novú karosáreň. Za necelé dva roky tu Škoda Auto nainštalovala viac ako 500 najmodernejších výrobných strojov a ovládacích riadiacich zariadení spolu s pokročilou technológiou lepenia dielov a dôležité bolo aj nadviazanie spolupráce s novými dodávateľmi.

Premenou prešla aj lakovňa v bratislavskom závode, čím sa podľa spoločnosti dosiahlo zlepšenie ekologických parametrov. Výrobca vozidiel upozorňuje, že k ekologickejšej prevádzke prispelo napríklad zavedenie nových lakovacích kabín vybavených modernými systémami cirkulácie vzduchu so schopnosťou zachytávať prchavé organické látky.

Vlajková loď

Škoda Auto bola zodpovedná za kompletný vývoj modelov Škoda Superb a Volkswagen Passat a ich výroba bude prebiehať na rovnakej linke. Model Volkswagen Passat sa do Bratislavy vracia po vyše 30 rokoch. Toto vozidlo patrilo vôbec medzi prvé, ktoré sa v bratislavskom závode vyrábalo. So značkou Škoda spoluprcuje Volkswagen Slovakia od roku 2008. Slovenská továreň Volkswagenu montuje aj Volkswagen Touareg, Audi Q7 a Q8, ale aj Porsche Cayenne.

História modelu Škoda Superb má dlhú tradíciu a siaha až do roku 1934. Práve v tomto roku bol predstavený prvý nositeľ tohto mena, teda model Škoda 640 Super. Toto meno si automobilka zachovala až do roku 1949. V roku 2001 Škoda oživila historický názov a použila ho pre prvú modernú generáciu modelu Superb. Doteraz bolo vyrobených viac ako 1,6 milióna vozidiel tejto vlajkovej lode značky Škoda so spaľovacím motorom.

Aký bude nový Superb

Výroba štvrtej generácie modelu Škoda Superb sa začne verziou kombi, po ktorej bude v prvej polovici roka 2024 nasledovať hatchback. Ponuka moderných a úsporných pohonných jednotiek zahŕňa tri benzínové motory s výkonmi od 110 kW (150 k) do 195 kW (265 k) a dva naftové motory s výkonmi 110 kW (150 k) a 142 kW (193 k). Okrem toho ponuka zahŕňa nový plug-in hybridný pohon s čisto elektrickým dojazdom viac ako 100 km, ktorý je určený výlučne pre verziu kombi, ako aj mild-hybridnú verziu – v modelovom rade Superb použitú prvýkrát. (Zdroj: Škoda Auto)

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Volkswagen #Škoda Superb