Agentúra Moody's zlepšila výhľad ratingu Česka na stabilný

Agentúra ocenila snahu Česka stať sa nezávislým od dodávok ruského plynu a ropy.

25.11.2023 13:43
praha Foto:
Agentúra zároveň zlepšila výhľad ratingov z negatívneho na stabilný, pričom poukázala na výrazné zníženie rizík súvisiacich so závislosťou krajiny od dodávok ruského plynu.
debata

Agentúra Moody's zlepšila výhľad ratingu Česka. Ako hlavný dôvod uviedla výrazné zníženie rizík súvisiacich s dodávkami ruského plynu.

Moody's potvrdila rating Českej republiky ako emitenta dlhodobých záväzkov, ako aj rating jej prioritných nezabezpečených dlhodobých záväzkov na úrovni AA3. Agentúra zároveň zlepšila výhľad ratingov z negatívneho na stabilný, pričom poukázala na výrazné zníženie rizík súvisiacich so závislosťou krajiny od dodávok ruského plynu.

Česká vláda sa snaží postupne kompletne odstrániť svoju závislosť od ruskej ropy a plynu a nakoniec ukončiť svoje výnimky zo zákazu Európskej únie týkajúce sa dovozu z Ruska. V auguste sa Česká republika dohodla na kúpe hlavného českého zásobníka plynu RWE Gas Storage CZ s cieľom posilniť energetickú bezpečnosť a v máji podpísala dohodu o zvýšení kapacity plynovodu Transalpine Pipeline. „Česká republika sa stala nezávislou od ruského plynu vďaka efektívnej náhrade ruského plynu a štrukturálne nižšiemu dopytu,“ uviedla Moody's.

debata chyba
Viac na túto tému: #Moody's #rating Česka