Uznávaný vedec sa ostro pustil do Danka: Mne nebude nejaký SNS človiečik diktovať, čo je to pravé slovenské

Slovenský vedec a zakladateľ spoločnosti MultiplexDX Pavol Čekan ostro skritizoval šéfa národniarov Andreja Danka (SNS). „Tie drísty o slovenskom menu, slovenskom folklóre, a furt o niečom slovenskom, prestávam tomu rozumieť,“ napísal na sociálne sieti.

10.11.2023 14:29
Zakladateľ Multiplex DX Pavol Čekan Foto:
debata (683)

„Mne primášovi ľudovej hudby, ktorý si vzal za ženu bývalú profesionálnu tanečnicu z PUĽSu, deti mu tancujú v DSF Klnka, bude nejaký SNS človiečik, ktorý nevie ani hovoriť poriadne po slovensky, v živote by na seba nedal slovenský oblek z Ozety, nevie ani kultivovane zaspievať slovenskú ľudovú pieseň, silne pochybujem, že dokáže navariť nejaké slovenské jedlo, či rozoznať slovenské čipsy od rakúskych, určite nevie naspamäť 3 najdlhšie slovenské rieky, diktovať, čo je to pravé slovenské, národné a správne pre Slováka,“ pokračuje.

Slovenská veda a inovácie

Čekan sa pýta, či vôbec vedia, čo je napríklad slovenská veda a inovácie. Pripomína ich firmu MultiplexDX, ktorá počas pandémie vyrobila slovenské PCR testy. Na Slovensku vyvinuli a vyrobili jediné „slovenské, certifikované, medzinárodnými vedeckými článkami potvrdené, kvalitné, praxou overené a cenovo dostupné PCR testy v pandémii.“

Čekan hovorí, že na Slovensku sa nimi urobilo možno 8 percent testov. „Zvyšok boli čínske, korejské, nemecké a neviem ešte aké. To nikomu nevadilo,“ dodáva s tým, že nikomu nevadilo ani to, že tie peniaze za tie zahraničné testy nezostanú doma. „Ani to, že my by sme zaplatili vyššie dane, zaplatili viac vedcov, pomohli viac napr. SAVke, onkologickým pacientkám,“ vymenúva.

Slovensku darovali testy

Firma slovenského vedca Čekana vďaka PCR testom raketovo rástla, dosiahla tak historický úspech. Hlavný produkt spoločnosti tvorí revolučný diagnostický test na rakovinu prsníka.

Historicky najvyšší rast mala slovenská spoločnosť práve vďaka testom na koronavírus. Počas pandémie vyvinuli 11 rôznych testov, predali okolo 2 milióny kusov, ich testy sa v malom alebo väčšom použili v 26 krajinách sveta. V roku 2021 zaznamenali rast na úrovni 6222 percent. Na predaj PCR testov sa zamerali až v roku 2021, čo im prinieslo obrat takmer 9,5 milióna eur. Slovensku darovali počas pandémie 250-tisíc testov, ďalších 100-tisíc šlo ako humanitárna pomoc do 7 krajín.

683 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Pavol Čekan