Panika na poľských čerpačkách, ľudia vo veľkom skupujú palivá. Ceny sú najnižšie v EÚ

Na niektorých poľských čerpacích staniciach nastala panika. Vodiči vo veľkom nakupujú pohonné hmoty a hrozí ich nedostatok.

27.09.2023 13:10
benzín, nafta, pohonné látky, benzínová pumpa,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Český ekonóm Lukáš Kovanda z Trinity bank, ktorý na problém upozornil, hovorí, že Poľsko môže rovnako ako vlani Maďarsko čeliť nutnosti umelo zníženú cenu palív núdzovo zvýšiť – a to ešte pred voľbami.

„Poľskom sa šíri panika z nedostatku pohonných hmôt, najmä nafty, niektoré pumpy v krajine mu údajne už aj čelia,“ opisuje situáciu vo svojom komentári.

benzín, nafta, pohonné látky, benzínová pumpa, tankovanie, čerpačka, pumpa Čítajte viac Liter nafty za skoro 1,8 eura. Kam až porastie cena?

Pohonné hmoty nenakupujú len poľskí vodiči, ale aj tí zo Slovenska či Česka. Pohonné hmoty sú totiž teraz v Poľsku najlacnejšie v EÚ, ukzujú údaje Európskej komisie. Sú lacnejšie dokonca v porovnnaí s takými krajinami ako je Bulharsko, kde sú dlhodobo nízke.

Dôvodom spomínanej situácie je podľa Kovandu tlak vládnych politikov na štátom kontrolovaný petrochemický podnik Orlen, aby ten držal cenu nízko a zvyšoval tak šance na ich volebný úspech.

„Poľsku tak však hrozí podobné fiasko ako vlani Maďarsku, ktoré kvôli nedostatku pohonných hmôt muselo režim udržiavania extrémne nízkej ceny za dramatických okolností opustiť,“ vysvetľuje. Podľa ekonóma nie je vylúčené, že tak Poľsko bude musieť urobiť ešte pred voľbami v polovici októbra. To by zrejme znížilo pravdepodobnosť volebného triumfu vládnych politikov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #nafta