Slovensko predstavilo Bruselu plán, čo s ukrajinským obilím. Využili by sme na to lode z juhoeurópskych prístavov

Minister dopravy Pavol Lančarič na videokonferencii v utorok (5. 9.) predstavil zástupcom Európskej komisie (EK) svoj plán na prepravu obilia z Ukrajiny najmä do afrických štátov.

06.09.2023 17:26
Nigéria / Obilie / Sebestačnosť / Potraviny / Foto: ,
Ilustračné foto: Muži plnia vrecia s obilím, ktoré sa predajú na medzinárodnom trhu Dawanau v meste Kano. Najväčšia africká ekonomika zaviedla programy pred a počas ruskej invázie na Ukrajinu, aby sa stala nezávislou v produkcii pšenice.
debata (3)

Spočíva v jeho odkúpení na hraniciach Európskej únie (EÚ) a Ukrajiny sprostredkova­teľskou organizáciou, napríklad EK či Organizáciou OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), a jeho následnej preprave loďou do Afriky. Plán by mal zabezpečiť svetovú potravinovú bezpečnosť. Informoval o tom na tlačovej besede po stredajšom rokovaní vlády.

nakupovanie, potraviny, rodina Čítajte viac Zverejnili prvú analýzu o cenách potravín: odhalila, kto najviac zarábal aj či je potrebné ich regulovať

Tento plán má podľa neho prispieť k riešeniu obilnej krízy na Ukrajine, ktorá vznikla v súvislosti s ruskou agresiou. Na hraniciach Ukrajiny so Slovenskom, Poľskom či inou krajinou EÚ má daná entita ukrajinské obilie odkúpiť, následne ho prepravcami, napríklad Železničnou spoločnosťou Cargo Slovakia, previezť do jedného z európskych prístavov, ktoré smerujú k africkým trhom.

Pri vstupe do teritória EÚ je obilie podľa Lančariča lacnejšie než v mieste odbytu v Afrike, jeho prepravou sa však predražuje. „Pre porovnanie, transport jednej tony obilia vlakom z Čiernej nad Tisou do Benátok alebo do Terstu stoji niečo medzi 75 až 80 eurami na tonu, čo mení jeho cenu a aj konkurencieschop­nosť na trhu,“ uviedol Lančarič.

V daných juhoeurópskych prístavoch má mať daná sprostredkovateľská organizácia svoje zastúpenie. „Tá môže obilie ďalej predať až v tomto bode komukoľvek, kto príde s neodvolateľným akreditívom od dohodnutej banky. Zoznam bánk by mal byť dostatočne veľký, aby bol dostupný ktorémukoľvek importérovi z Afriky, ale zároveň dostatočne krátky, aby sa jednalo o stopercentne overené banky,“ dodal Lančarič.

bíreš Čítajte viac Česko hnevajú dovážané slovenské kurčatá. Prebaľujú ich u nás Ukrajinci

Ak sa africký dovozca či veľkoobchodník daným akreditívom preukáže, bude si môcť obilie loďou prevziať. Peniaze zaňho by poputovali danej sprostredkova­teľskej organizácii, ktorá by vyplatila ukrajinského exportéra. „Nebyť toho barbarského ruského útoku, táto celá záležitosť by nebola nikdy nastala. Pretože tak, ako vieme dopraviť tonu ukrajinskej pšenice z ukrajinsko-slovenskej hranice na sever Talianska za také veľké peniaze, tak vieme dostať obilie do Afriky loďou po mori za zlomok spomenutej ceny,“ poznamenal Lančarič.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #obilie #Ukrajina #obilie z Ukrajiny