U. S. Steel je na predaj. Čo sa stane s košickou fabrikou a vyše 8-tisíc zamestnancami?

Hneď niekoľko firiem minulý týždeň prejavilo záujem o kúpu amerického oceliarskeho giganta spoločnosť U. S. Steel. Celé to začalo minulú nedeľu, keď sa objavila správa o tom, že kolos zvažuje predaj svojich častí, prípadne celého podniku.

19.08.2023 09:03
USS, Kosice U.S. Steel Foto:
debata (35)

Svoje kroky oznámil po tom, čo prijal viacero nevyžiadaných ponúk. Začal sa tak formálny proces, v ktorom budú vyhodnocovať alternatívy s cieľom zabezpečiť budúcnosť podniku a jeho častí.

Najväčším akcionárom oceliarov s vyše desaťpercentným podielom je spoločnosť BlackRock, ktorá je najväčším správcom majetku na svete. Spoločnosť U.S. Steel mala dve oceliarne aj v Európe.

Igor Matovič v minulosti rokoval v Pittsburghu o budúcnosti košickej fabriky
Video
Zdroj: TV Pravda

Košická huta je posledným podnikom Američanov v Európe a tvorí hlavnú časť divízie podniku na starom kontinente. O polovicu menšiu hutu mali aj v Srbsku, pred pár rokmi ju predali Číňanom.

Odbory majú silné slovo

Prvá lastovička, ktorá prejavila záujem o kúpu podniku, bola americká oceliarska spoločnosť Cleveland-Cliffs. Za prevzatie ponúkla 7,3 miliardy dolárov. O pár hodín na to bola zverejnená druhá ponuka. Priemyselný konglomerát Esmark ponúkol za prevzatie 7,8 miliardy dolárov.

Do boja o americké oceliarne do tretice vstúpil aj najbohatší Ind Lakshmi Mittal. Ten je predsedom a generálnym riaditeľom spoločnosti ArcelorMittal, najväčšej oceliarskej spoločnosti v Indii a druhej na svete. Vlani vyrobila takmer 69 miliónov ton ocele. Svoje sídlo má v Luxemburgu. Správu priniesla agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na ľudí blízkych údajným rokovaniam. Suma za prevzatie nebola zverejnená. Jednotkou v oceliarskom biznise je čínska spoločnosť Baowu Group, ktorá v roku 2022 vyrobila až 132 miliónov ton ocele, čo je takmer dvojnásobok druhého ArcelorMittal.

Do celého predaja U.S. Steel majú čo povedať aj odborové zväzy. Na základe kolektívnej zmluvy majú vstupovať do rokovaní o budúcnosti firmy. A to aj urobili. Zamestnanci U. S. Steel sú členmi odborového zväzu United Steel Workers, ktorý podporil dohodu s Cleveland-Cliffs. Naopak, dali jasné nie ponuke od ArcelorMittal. Šéf odborov Tom Conway pre agentúru Reuters vyhlásil, že nie je spokojný s tým, ako spoločnosť ArcelorMittal v minulosti zaobchádzala s pracovníkmi.

U.S. Steel Košice Čítajte viac 300 milónov eur odklepli U.S. Steel. Budúcnosť má byť zelenšia

„Odhliadnuc od toho, kto bude novým majiteľom spoločnosti, najviac z tohto boja ponúk ťažia akcionári,“ informuje analytik XTB Marek Nemky s tým, že po nových správach o ďalšej možnej ponuke akcie narástli o ďalšie tri percentá. Podľa neho to vyzerá tak, že akcionári favorizujú predaj spoločnosti väčšiemu hráčovi na trhu, prípadne vytvorenie väčšieho korporátu.

Hutníci investujú do elektrických pecí

Ako už bolo spomenuté, košická oceliareň je poslednou hutou Američanov v Európe. Je to najväčší zamestnávateľ na východe Slovenska, pracuje tam vyše 8-tisíc pracovníkov. O tom, aký vplyv bude mať potenciálny nový majiteľ na košickú fabriku a či ostane výroba v Košiciach, je predčasné špekulovať.

Výroba ocele je v košickej hute kľúčová. Slovensko je automobilová veľmoc na počet vyrobených áut na obyvateľa a automobilky košické oceliarske výrobky potrebujú. Používajú sa pre výlisky karosérií a pre konštrukčné súčasti áut. Oceľ predstavuje základný materiál pre výrobu áut. V typickom automobile tvorí približne 60 percent celkovej hmotnosti. Svoje produkty predáva tiež v Európe, pričom okolité krajiny V4 a Nemecko tvoria polovicu odbytu.

Firma sa snaží investovať viac ako miliardu eur do modernizácie podniku na elektrickú výrobu ocele. Začiatkom júna sa objavila správa, že z plánu obnovy na zelené investície, teda aj dekarbonizáciu výroby formou oblúkových elektrických pecí, získa U.S. Steel Košice 300 miliónov eur. Aj táto investícia môže napovedať, že s výrobou ocele sa počíta aj v budúcnosti. Podľa odhadov plánovaná elektrifikácia pecí bude náročná na spotrebu elektriny, potrebné budú asi dve terawatthodiny.

Modernizácia pecí bude zohrávať hlavnú úlohu pri znižovaní nebezpečných emisií. Košická fabrika bola podľa analýzy SHMÚ v roku 2021 najväčším priemyselným znečisťovateľom na Slovensku.

Český ekonóm Lukáš Kovanda pripomína, že o predaji konkrétne U.S. Steel Košice sa hovorí niekoľko rokov. O kúpu košických oceliarní sa v poslednej dobe zaujímal napríklad český miliardár Pavel Tykač alebo maďarský petrochemický podnik MOL.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #oceľ #U.S. Steel Košice