Nad Európou sa vznáša čínska búrka. V noci ma to budú zo spania, hovorí šéf Renaultu

Nad európskym trhom s elektrickým vozidlami sa vznáša "čínska búrka", povedal v sobotu pre agentúru Reuters šéf automobilky Renault Jean-Dominique Senard. Mal na myslí prílišnú závislosť od Číny a jej dominancie na trhu s nerastnými minerálmi potrebnými pre výrobu elektrických áut a batérií.

09.07.2023 10:06
USA Čína Gates Si Ťin-pching Peking Foto: ,
Americký podnikateľ a filantrop Bill Gates sa stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom 16. júna 2023 v Pekingu.
debata (21)

Nedávne rozhodnutie Číny obmedziť vývoz dvoch kovov – gália a germánia – používaných v polovodičoch a elektromobiloch, by malo byť varovaním pre európskych lídrov, pretože ukazuje prílišnú závislosť od Číny a potrebu vybudovať nákladné dodávateľské reťazce, povedal Senard v rozhovore pre Reuters.

Koláž elektromobilov. Čítajte viac Aké sú najlacnejšie elektrombily na Slovensku? Dajú sa kúpiť už za vyše 20-tisíc eur (+ prehľad)

„Sme schopní vyrábať elektrické vozidlá, ale bojujeme, aby sme zaistili bezpečnosť našich dodávok,“ pokračuje Senard. Myslí si, že na zaistenie potrebných surovín potrebuje starý kontinent vynaložiť miliardy eur.

Obmedzenie vývozu čínskych surovín iba vyhrocuje obchodnú vojnu o nové odvetvie – elektromobily. Európa sa podľa neho nachádza niekde uprostred tohto konfliktu.

„Ak dôjde ku skutočnej geopolitickej kríze, škody na továrňach na batérie poháňané výlučne výrobkami zvonka budú značné,“ tvrdí.

Preto treba pracovať aj na alternatívnych pohonoch, ak by sa zadrhla výroba batérií v Európe.

Agentúra ČTK dodáva, že ho to v noci budí zo spánku.

„Samozrejme, že ma to v noci budí – je to zásadný strategický problém: cez noc sa môžeme dostať do šialenej situácie a to nikto nepredpokladal,“ dodal Senard.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #automobilky #Renault #elektrické autá