Ďalšia banka v problémoch, tentoraz veľký švajčiarsky dom. Cúvli od neho už aj Saudi

Hlavný akcionár banky Credit Suisse, ktorým je Saudská národná banka, v stredu vylúčil ďalšiu finančnú investíciu do švajčiarskeho bankového giganta, ktorý sa dostal do problémov. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Bloomberg.

15.03.2023 13:36 , aktualizované: 14:01
Švajčiarska banka Credit Suisse. Foto:
Švajčiarska banka Credit Suisse.
debata (95)

„Odpoveď je absolútne nie z mnohých dôvodov okrem najjednoduchšieho dôvodu, ktorým je regulačný a štatutárny dôvod,“ povedal v stredu predseda Saudskej národnej banky Ammár al Chudajrí v rozhovore pre Bloomberg TV v odpovedi na otázku, či je banka otvorená ďalším investíciám do Credit Suisse v prípade žiadosti o dodatočnú likviditu.

O udalosti informujú aj britské ekonomické noviny The Financial Times.

Akcie banky v stredu klesli o 18 % na nové rekordné minimum, pričom náklady na poistenie dlhopisov proti nesplateniu v blízkej budúcnosti sa priblížili k úrovni, ktorá zvyčajne signalizuje vážne obavy investorov.

USA SVB pád systém finančný trhliny Čítajte viac V USA sa odohral run na banku a je z toho problém. Čo sa stalo? (otázky a odpovede)

Trhová hodnota Credit Suisse tento týždeň ďalej klesla pre obavy z „nákazy“ po kolapse dvoch amerických bánk a po zverejnení výročnej správy, v ktorej priznala „výrazné nedostatky“ vo vnútorných kontrolách.

Credit Suisse v uplynulých rokoch zápasila s množstvom problémov, vrátane krachu britskej finančnej spoločnosti Greensill, do ktorej investovala 10 miliárd USD (9,31 miliardy eur) a kolapsu amerického hedžového fondu Archegos Capital Management, ktorý jej priniesol stratu 5,5 miliardy USD.

Credit Suisse stratila približne 80 % svojej trhovej hodnoty od bankrotu Greensill v marci 2021.

Za finančný rok 2022 banka vykázala čistú stratu 7,3 miliardy švajčiarskych frankov (7,46 miliardy eur). Prispeli k tomu masívne výbery finančných prostriedkov zo strany klientov.

Banka už niekoľko mesiacov prechádza rozsiahlou reštrukturali­záciou. Plánuje odčleniť divíziu investičného bankovníctva a zamerať sa na podnikanie v oblasti správy majetku. Teraz ale hrozí, že toto úsilie jej skomplikujú nepokoje na trhu po kolapse viacerých amerických regionálnych bánk.

Generálny riaditeľ Ulrich Körner v utorok (14. 3.) uviedol, že finančná pozícia banky je zdravá, vrátane takzvaného ukazovateľa krytia likvidity.

Saudská národná banka, ktorú z 37 % vlastní štátny investičný fond arabského kráľovstva, sa koncom minulého roka stala najväčším akcionárom Credit Suisse po získaní podielu 9,9 % za 1,4 miliardy CHF. Tento podiel však stratil za tri mesiace viac ako tretinu svojej hodnoty, a to vyše 500 miliónov CHF.

Akcie padajú aj európskym bankám

Akcie európskych bánk, euro aj ceny ropy v stredu klesli v reakcii na pád švajčiarskej Credit Suisse na nové rekordné minimá po tom, čo jej najväčší akcionár vylúčil ďalšiu investíciu do tejto problematickej banky. To vyvolalo nové obavy zo „šírenia nákazy“ v Európe po kolapse amerických bánk Silicon Valley Bank Signature Bank. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

Hodnota akcie Credit Suisse sa prepadla pod hranicu 2 švajčiarske franky (2,04 eura) po tom, čo Saudská národná banka uviedla, že v nej nemôže zvýšiť svoj podiel nad 10 % pre regulačné problémy.

Akcie Credit Suisse sa v priebehu dnešného obchodovania nakrátko znížili až o 23,8 % a prevádzkovateľ burzy niekoľkokrát zastavil obchodovanie s nimi, pretože objem predajov prudko stúpal a hodnota akcií klesala.

Aj akciový index európskych bánk zamieril nadol a okolo poludnia klesol o 6,1 %, čo je jeho najnižšia úroveň od 3. januára. Za týždeň, teda od stredy 8. marca, sa tento index znížil o 14 %, čo znamená stratu viac ako 120 miliárd eur z trhovej hodnoty. Ide o najväčšiu týždennú stratu indexu od ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári.

V priebehu dopoludnia stratili akcie švajčiarskej banky UBS 6,8 % z hodnoty, francúzskych bánk BNP Paribas a Société Générale viac ako 11 %, španielskej Banco de Sabadell 9 %, nemeckej Commerzbank 10 % a Deutsche Bank 8,4 %.

Spoločná európska mena euro sa znížila voči doláru viac ako 1 % a o 13.14 h SEČ sa predávala po 1,05701 USD, čo bolo o 1,51 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

A zároveň ceny ropy po krátkom oživení počas ranného obchodovania v Ázii zamierili nadol, pričom americká WTI sa nakrátko dostala pod hranicu 70 USD za barel (159 litrov). Neskôr časť zo strát zmazala a o 13.16 h sa predávala po 70,4214 USD za barel, čo predstavuje pokles 1,27 %.

„Trhy sú divoké. Prechádzame od problémov amerických bánk k problémom európskych bánk, predovšetkým Credit Suisse,“ povedal Carlo Franchini, šéf inštitucionálnych klientov v Banca Ifigest v Miláne.

„Faktom však stále zostáva, že európske banky, a najmä tie väčšie, oveľa lepšie riadia svoje úrokové riziko, čo spôsobilo kolaps amerických bánk, a majú likviditu,“ povedal Jerome Legras zo spoločnosti Axiom Alternative Investments.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Credit Suisse #Silicon Valley Bank