OPEC: zníženie ťažby ropy v Rusku nebudeme kompenzovať zvýšením našej produkcie

Moskva chce na budúci mesiac zredukovať objem ťažby ropy o 500 000 barelov denne. Je to reakcia na cenové stropy na ruskú ropu.

11.02.2023 17:01
Ropa Foto:
Rusko oznámilo, že od budúceho mesiaca zníži ťažbu ropy.
debata (43)

Partneri Ruska v ropnom zoskupení OPEC+ naznačili, že nezvýšia vlastnú produkciu s cieľom kompenzovať výpadok na trhu po tom, ako Rusko oznámilo, že v marci svoju ťažbu zníži. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podpredseda ruskej vlády Alexander Novak v piatok uviedol, že Moskva chce na budúci mesiac zredukovať objem ťažby ropy o 500 000 barelov denne (1 barel = 159 litrov). Je to reakcia na cenové stropy na ruskú ropu, ktoré uvalili západné štáty v rámci sankcií voči Rusku za útok na Ukrajinu.

Po tejto informácii zdroje zo skupiny ropných producentov OPEC+ uviedli, že organizácia svoju produkciu napriek plánom Ruska meniť nebude. Saudská Arábia a ďalšie ropné štáty sú presvedčené, že udržiavanie ťažby na stabilnej úrovni udrží ropné trhy vyvážené.

Vladimir Putin Čítajte viac Brusel spustil najprísnejšie sankcie proti Rusku. Cieľom je Putinova ropa. Ako to pocítia Slováci?

Ani analytici neočakávajú, že by oznámený krok Ruska s plánmi OPEC+ príliš pohol. „Sme presvedčení, že OPEC+ bude pokračovať v stabilnom objeme ťažby,“ povedala spoluzakladateľka poradenskej firmy Energy Aspects Amrita Senová pre Bloomberg TV po tom, ako navštívila Saudskú Arábiu. „Po rozhovoroch s viacerými predstaviteľmi ropného sektora v Rijáde som dospela k názoru, že ropnú politiku nikto meniť nechce, bez ohľadu na výkyvy v cenách komodity,“ povedala.

Aj keď USA a iní veľkí odberatelia ropy už niekoľkokrát vyzvali OPEC+, aby vykryli prípadné výpadky dodávok z Ruska, skupina ropných producentov sa nenechala ovplyvniť. Producenti ropy sú naďalej presvedčení, že zvýšenie dodávok by spôsobilo nadmerný objem komodity na trhu a ohrozilo príjmy členských štátov.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC #ťažba ropy #ruská ropa