Zamestnanec hlinikárne: Nálada je biedna. Ľudí posielajú pracovať mimo regiónu

Rana pre celú Žiarsku kotlinu. Jediná slovenská hlinikáreň oznámila ukončenie výroby primárneho hliníka. V súčasnosti funguje už len 130 z 226 pecí. Zmena sa dotkne 300 zamestnancov. V tejto chvíli však nie je isté, čo s nimi bude. Samosprávy zas môžu prísť o investície, ktorými spoločnosť podporovala rôzne druhy projektov v regióne.

18.08.2022 09:55
Hlinikáreň Slovalco Foto:
Hlinikáreň Slovalco postupne odstavuje pece, aby ukončila výrobu primárneho hliníka. Zasiahne to celý región.
debata (14)

O zásadnom kroku, ktorý sa dotkne celej Žiarskej kotliny, informovali predstavitelia spoločnosti v stredu. „Situácia, že Slovalco bude v budúcom roku vyrábať primárny hliník, je takmer vylúčená,“ povedal člen predstavenstva spoločnosti Slovalco Marián Slivovič. K rozhodnutiu o ukončení výroby ich dotlačili vysoké ceny energií a nedostatočné kompenzácie zo strany štátu.

Video
Výroba hliníka v budúcom roku je podľa člena predstavenstva spoločnosti Slovalco Mariána Slivoviča takmer vylúčená. Šanca na jej obnovu závisí od podpory zo strany štátu.

Opätovné oživenie výroby, ktoré podľa neho trvá štandardne rok, teda závisí od dohody so štátom. Čo bude s tromi stovkami zamestnancov, ktorých ukončenie výroby priamo zasiahne, nie je v tejto chvíli jasné. „Hraničný termín v podstate neexistuje, všetko záleží na tom, s čím príde vláda, ak s niečím vôbec príde,“ povedal generálny riaditeľ závodu Milan Veselý.

Správať sa budú podľa toho, či bude šanca na reštartovanie výroby. Momentálne funguje 130 pecí, odstavujú ich postupne. „Minimálne do konca septembra odstavíme výrobu primárneho hliníka v Slovalco,“ dodal Veselý. V prevádzke bude len recyklačné centrum, ktoré otvorili v júni tohto roka. Jeho prevádzka si vyžaduje 130 pracovníkov.

Nová práca? Malá šanca

„Nálada medzi zamestnancami je biedna. Boja sa, že výroba sa skončí a už sa nenaštartuje,“ prezrádza jeden z dlhoročných zamestnancov spoločnosti, ktorý si želal zostať v anonymite. Aj jemu hrozí strata zamestnania, keďže nepracuje v recyklačnom centre. Ako hovorí, uplatnenie by vraj našiel ťažko.

„Jedine na vysokozdvižných vozíkoch a žeriavoch,“ zamýšľa sa. Po iných pracovných príležitostiach sa zatiaľ neobzeral. Čaká, ako sa bude situácia vyvíjať. V stredu popoludní ich čakalo stretnutie s vedením spoločnosti. Jedno už podľa neho absolvovali približne pred dvomi týždňami.

Veľké šance novej práci nedáva ani vzhľadom na svoj vek. „Niektorí chcú odísť, najmä tí mladí,“ zdôrazňuje. Na jeho pracovisku sú mladší i starší zamestnanci.

„Negatívne to postihne celú Žiarsku kotlinu ,“ hovorí Vladimír Baran, starosta Ladomerskej Viesky. Odhaduje, že v spoločnosti pracuje od 10 do 20 miestnych. Spoločnosť Slovalco patrí podľa neho k významným zamestnávateľom v regióne. Tristo zamestnancov, ktorí by mohli prísť o prácu, považuje za vysoké číslo. Odhaduje, že v regióne sa dokáže zamestnať len menšie percento z nich.

„Skôr si budú musieť hľadať prácu niekde inde,“ myslí si Baran. Pár ľudí by mohlo nájsť prácu v iných spoločnostiach v priemyselnom parku v bývalom areáli Závodov Slovenského národného povstania. „Síce priamo s hliníkom nepracujú, ale sú subdodávateľmi automobilových spoločností na Slovensku. No aj tie museli trošku znižovať stavy," zdôrazňuje.

Skončí sa podpora projektov?

Ukončenie výroby sa dotkne aj externých spolupracovníkov Slovalca. Služby, dopravu či údržbu rieši formou externých firiem. Jednou z nich je spoločnosť, ktorej stopercentným vlastníkom je obec Lutila. Obec ju založila v roku 2013. V súčasnosti má 11 zamestnancov, z toho 9 zamestnancov chodí pracovať priamo do hlinikárne.

„Pre Slovalco robíme zámočnícke a zváračské práce či údržbu technologických zariadení. Možno to budeme musieť úplne zavrieť,“ hovorí starosta Ján Pružina. Keď sa výroba hliníka skončí, nebudú mať čo robiť. Na obec to bude mať podľa starostu priamy dopad, keďže zo zisku spoločnosti mala prospech. V rámci subdodávateľských vzťahov môže byť podľa vedenia spoločnosti ohrozených ďalších 2 500 miest.

Samosprávy upozorňujú aj na ďalší dopad, ktorý prinesie ukončenie výroby hliníka. Martin Baláž, hovorca mesta Žiar nad Hronom, upozorňuje, že spoločnosť priamo či nepriamo prostredníctvom svojej nadácie investuje do rôznych projektov, či už v meste, alebo v širšom okolí.

„Naposledy nám podporili rekonštrukciu krytej plavárne vo výške 500-tisíc eur. V minulosti sa finančne podieľali aj na rekonštrukcii zimného štadióna,“ hovorí Baláž s tým, že spoločnosť je výkladnou skriňou korporatívnej filantropie. V regióne podľa neho podporujú vzdelávacie projekty, kultúru či šport.

„Financovali tiež účasť mladých futbalistov v Norway cupe v Nórsku. Vždy tam šiel výber z nášho regiónu, ktorý reprezentoval Slovensko. Ešte ako žiak bol vtedy po prvýkrát v zahraničí Milan Škriniar,“ spomína ako pikošku hovorca. Ak by spoločnosť skončila, región by o takúto podporu prišiel.

Predstavitelia samospráv z dotknutého regiónu založili koncom júna iniciatívu s názvom Pomôžme Slovalcu, do ktorej sa zapojili aj známe osobnosti a na záchranu hlinikárne spustili petíciu. „V stredu ju ideme odovzdať a zároveň bude aj protest pred Úradom vlády,“ dodáva hovorca mesta. Zatiaľ vyzbierali približne osemtisíc podpisov.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovalco