Pôdu pre Volvo rozkopú už tento rok. Vyše 80 percent pozemkov vykúpili

Závod je plánovaný na produkciu do 250-tisíc vozidiel ročne a očakáva sa, že vytvorí v regióne niekoľko tisíc pracovných miest. Priamo v závode vznikne 3 300 pracovných miest, ďalšie tisíce by mali na automobilku nadväzovať.

07.07.2022 13:09
volvo fabrika Foto:
Závod Volvo
debata

Ako na stredajšej (6. 7.) tlačovej konferencii povedal konateľ spoločnosti Valaliky Industrial Park Miloslav Durec, pozemok je potrebné pôdu vyrovnať a pripraviť pre investora.

Podľa jeho slov viac ako 80 percent zmlúv o výkupe pozemkov s ornou pôdou uzavreli s ich vlastníkmi dobrovoľne a rýchlo. Zmluvy, ktoré uzavreté zatiaľ nie sú, sa väčšinou týkajú pozemkov viazaných exekúciami či záložnými právami. V nevyhnutných prípadoch podľa jeho slov začali s vyvlastňovaním. „Z celého množstva asi 1100 vlastníkov, s ktorými sme uzavreli zmluvy, odmietli z dôvodu nesúhlasu s cenou len deviati, pričom piati sú z jednej rodiny," vysvetlil s tým, že vyššej ceny sa môžu domáhať na súde.

Video
Starosta obce Valaliky Štefan Petrík o príchode spoločnosti Volvo
volvo fabrika Čítajte viac Volvo na Slovensku: 5 technických zaujímavostí, spojených s plánovanou výrobou elektroáut

Firma, ktorej jediným spoločníkom a vlastníkom je Ministerstvo hospodárstva, bude po scelení pozemkov pripravovať najmä zemné práce, ešte predtým chce začať s realizáciou skrývky ornice. Predpokladá, že by k tomu mohlo dôjsť v mesiacoch október – november. Verejné obstarávanie na tieto práce je podľa jeho slov v záverečnej fáze. „Už dnes by sme vedeli spracovávať veľké územie. Momentálne ideme do povoľovacích procesov. V auguste ukončujeme proces výkupu do tej miery, že už budeme vedieť lokality, kde budeme môcť začať so skrývkou ornice," vysvetlil Durec.

Pozemok by mal byť vyrovnaný a do určitých hladín nivelizovaný na stavebnú realizáciu samotnej fabriky. „Tieto práce už sú v objeme rádovo desiatok, možno sto miliónov eur, na ktoré nám vláda odsúhlasila zdroje v piatok (1. 7.). Teraz môžeme začať s procesom verejného obstarávania aj na tieto rozsiahlejšie práce. Vo februári budeme odovzdávať scelený pozemok investorovi. Tie práce sú také rozsiahle, že budú postupovať v rôznych etapách a častiach pozemku, ale reálne sa začne stavať už koncom tohto roku," dodal s tým, že celý park bude pripravený tak, aby mohol prijať ďalších zamestnávateľov a spoločnosti, ktoré budú región rozvíjať v jeho prospech.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #automobilky #priemysel #Volvo