Pokračovanie článku: Obyčajný plat a práca z domu už nestačia. Tristo eur na rok či zdravotná prehliadka, čo nové ponúkajú firmy?

Home office ako najrozšírenejší „benefit“

Najviac rozšírenou novinkou je určite finančný benefit počas home officeu. Podľa informácií Nikoly Richterovej, PR manažérky Profesia.sk, pred vyše rokom deklarovala zhruba desatina zamestnávateľov, že plánuje vyplatiť extra finančný príspevok práve z dôvodu zvýšených nákladov svojich ľudí počas home officeu. Napriek tomu, že Profesia.sk nemá aktuálne nové údaje, predpokladá, že tento benefit sa od toho momentu rozšíril a má ho k dispozícií viac pracovníkov.

František Foltán z Treximy konštatuje, že spomínané trendy boli na trhu práce markantné už dlhšie obdobie, ale pandémia ich postupný nárast v značnej miere akcelerovala. „Z počiatku pandémie bol home office, kde sa dalo samozrejmosťou, dnes to tak už nie je,” hovorí Labanc. Momentálne sú spoločnosti na Slovensku rôzneho názoru. Niekto ponúka home office ako benefit a iný to berie už ako samozrejmosť. Je to veľmi závislé aj od typu zamestnancov v spoločnosti, pretože niekto berie prácu z domu pozitívne a niekto radšej pracuje z miesta pracoviska.

„Čo je však dnes najštandardnejším aj najvhodnejším riešením, je forma hybridného pracoviska, teda časť pracovného času odrobí zamestnanec z domu a časť z práce. Myslíme si, že trend v budúcnosti prinesie prácu z domu skôr ako benefit, a nie ako samozrejmosť,” zamýšľa sa Labanc.

Pandemická doba tiež rozširovala flexibilnosť na pracovisku. „Môžeme vidieť, že firmy sú čoraz benevolentnejšie v presne určenom pracovnom čase a dbajú viac na dosiahnutý výkon ako na to, kedy bol tento výkon vykonaný,” povedala Richterová. Podľa dát Treximy zhruba na 70 percentách pracovných miest nie je možné vykonávať prácu z domu. To sú napríklad zamestnanci v priemysle, stavebníctve, doprave, obchode.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnávateľ #Slovensko #benefity #zamestnanci #firma