Pokračovanie článku: Obyčajný plat a práca z domu už nestačia. Tristo eur na rok či zdravotná prehliadka, čo nové ponúkajú firmy?

Tristo eur na rok a zdravotná prehliadka

Aj spoločnosti Kaufland a Lidl si uvedomujú, že základom úspešnej spoločnosti sú spokojní zamestnanci. Preto im ponúkajú finančné a nefinančné benefity ako napríklad rôzne finančné príspevky pri narodení dieťaťa, vernostnú dovolenku nad rámec zákona, pravidelný prísun ovocia, rôzne spoločenské podujatia, ale aj možnosť pracovať z domu.

Pre zamestnancov je dnes dôležité, aby mali dostatočný work-life balance, teda zosúladenie osobného a pracovného života, kvalitné pracovné prostredie a možnosť kariérneho rastu. „Počas pandémie sme sa ešte viac zamerali na zdravie našich zamestnancov a na pravidelnej báze im poskytujeme vitamínové balíčky,” poznamenal pre Pravdu Samuel Machajdík, hovorca spoločnosti Kaufland Slovensko.

Lidl je tiež k svojim zamestnancom štedrý a ponúka napríklad možnosť, aby si zamestnanec bez ohľadu na to, na akej je pozícii, mohol vybrať podľa vlastnej preferencie benefit do 300 eur ročne. „Úplne rovnaké benefity má predavačka zo Smižian a generálny riaditeľ,” spresnil hovorca pre Lidl Tomáš Bezák. Zamestnancom tiež spoločnosť poskytuje psychologickú podporu, ktorú vníma ako obzvlášť dôležitú v čase pandémie.

V U. S. Steel majú zaužívaný systém benefitov. „Ak by som mal zdôrazniť niečo, čo súvisí s pandémiou, tak je to určite home office.

Ešte pred dvoma rokmi by sme si nevedeli predstaviť, že v hutníckom podniku môže toľko našich kolegýň a kolegov plnohodnotne vykonávať svoju prácu aj z domu.

Samozrejme s tým súviselo množstvo úprav súvisiacich s výpočtovou technikou a využívanie vzdialených prístupov k našim sieťam,” hovorí za U. S. Steel Košice Ján Bača.

Podobne aj Volkswagen Slovakia poskytuje zamestnancom benefity a príspevky vrátane 13. a 14. platu a odmeny za hospodársky výsledok.

V priamej súvislosti s epidémiou koronavírusu v spoločnosti zaviedli nový benefit v rámci nadštandardnej zdravotnej starostlivosti o zamestnancov. „Ide o nový zdravotný program pre zamestnancov, ktorí prekonali s príznakmi ochorenie COVID-19. Zahŕňa cielené diagnosticko-terapeutické úkony s cieľom minimalizovať následky po ťažšom priebehu ochorenia,” hovorí Lucia Kovarovič Makayová z Volkswagenu.

VW začal v Bratislave vyrábať Touareg Hybrid. Čítajte viac Pred 20 rokmi vyrobili na Slovensku prvý VW Touareg. Pozrite sa, ako vzniká dnes

Ďalej vysvetľuje program sa vykonáva priamo v poliklinike v bezprostrednej blízkosti podniku a začína sa vyšetrením pľúc. Následne zamestnancov kompletne vyšetrí lekár, ktorý určí počet a rozsah procedúr, prípadne iný postup.

Nový benefit na Slovensku zaviedla startupová spoločnosť CloudTalk, a to neobmedzenú platenú dovolenku. Pri neobmedzenom platenom voľne nemajú zamestnanci stanovený fixný počet dní, keď si môžu vziať dovolenku. Namiesto toho si môžu vybrať toľko voľných dní, koľko potrebujú. „To, že ide o neobmedzené platené voľno, neznamená, že koncept nemá nijaké pravidlá. Pravidlá sa totiž vždy nerovnajú obmedzeniam. V CloudTalku máme podrobne vypracovaný interný návod, ako náš model pre neobmedzené platené voľno funguje. Určuje napríklad presné podmienky, kedy a komu voľno nahlásiť,“ vysvetľuje Martin Malych, jeden zo zakladateľov spoločnosti CloudTalk, ktorá firmám poskytuje telefonický softvér.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnávateľ #Slovensko #benefity #zamestnanci #firma