Pokračovanie článku: Expert na financie radí: Inflácia vám ničí príjem. Oplatí sa ešte nákup nehnuteľnosti?

Ušetriť viete aj na službách

Prvým krokom je nájsť výdavky, ktoré nie sú nevyhnutné a ich znížením si vieme vytvoriť finančnú rezervu. „Dá sa to aj so zachovaním si životného štandardu a komfortu, ak nájdem porovnateľnú službu za nižšiu cenu, napríklad pri paušáloch,” vysvetľuje.

Tak isto môžeme postupovať napríklad aj pri zrušení predplatného, ktoré nevyužívame, zdieľaní služby s blízkymi, alebo zakúpení dlhodobejšieho predplatného s viazanosťou, ktoré však pri rozrátaní vyjde mesačne lacnejšie.

Rýchle nakupovanie do zásoby sa oplatí podľa Ovčarika len vtedy, ak je potrebné. „Inflácia spôsobuje, že ak si nekúpim výrobok zajtra, ale o pol roka, bude drahší. Takže ak ho určite plánujete kúpiť, spravte to teraz. Naopak, nasilu nakupovať len preto, že je inflácia, by som neodporúčal, znižujeme si tým svoj disponibilný príjem, aj úspory,” dodal.

Končiaca fixácia a nárast úrokov podľa Ovčarika čaká približne tretinu ľudí, ktorí majú hypotéku. Tí môžu čeliť výraznému zvýšeniu mesačných splátok. Odborník na financie v rozhovore preto radí, či sa oplatí ešte stále zainvestovať do nehnuteľnosti, alebo je lepšie počkať. Ceny bytov totiž síce stále porážajú aj vývoj inflácie, oObdobie lacných úverov na investičné byty sme však už nestihli a výnos takéhoto bytu je aktuálne okolo sedem percent, čo je o vyše päť percent menej ako inflácia.

Rovnako aj uvádza, aké typy iných úverov môžu domácnosti zvážiť a na čo si pri nich majú dať pozor, aby neohrozili rodinné financie.

Video
Maroš Ovčarik, odborník na investovanie spoločnosti Partners, radí, ako sa vysporiadať s infláciou.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #inflácia #úspory #peniaze