Expert na financie radí: Inflácia vám ničí príjem. Oplatí sa ešte nákup nehnuteľnosti?

Maroš Ovčarik, odborník na investície a generálny riaditeľ spoločnosti Partners Investments v rozhovore pre Pravdu radí, ako si upratať financie a či sa oplatí ešte stále zainvestovať do nehnuteľnosti, alebo je lepšie počkať. Aké typy iných úverov môžu domácnosti zvážiť a na čo si pri nich majú dať pozor, aby neohrozili rodinné financie?

24.06.2022 06:00
Maroš Ovčarik. Foto:
Maroš Ovčarik
debata (9)

Slovenské domácnosti čelia inflácii, aká tu 22 rokov nebola. Rastú ceny palív, energií, potravín aj bývania. Jediné, čo za nimi nestíha, sú platy.

Reálne mzdy by mali podľa Národnej banky Slovenska (NBS) klesať až dva roky po sebe. „Ak sa životné minimum nebude aktualizovať o infláciu, tak budú najviac zasiahnuté nižšie príjmové skupiny. Stredná trieda však tiež pocíti dopady poklesu reálnych miezd. Dva roky môžu byť v mínuse a potom dúfame, že vysoké ceny už nebudú a vrátime sa na normálnu trajektóriu,“ vysvetlil viceguvernér NBS Ľudovít Ódor.

Podľa Maroša Ovčarika je preto najvyšší čas, aby aby si ľudia čo najskôr sadli nad svoje financie a skontrolovali, v akom sú stave. „Ide jednak o analýzu výdavkov, kde môžu niektoré plánované nákupy odložiť na neskôr, prípadne míňanie optimalizovať úspornejšími riešeniami,” radí Ovčarik.

Video
Maroš Ovčarik, odborník na investovanie spoločnosti Partners, radí, ako sa vysporiadať s infláciou.
kalkulácia, peniaze, kalkulacka, Čítajte viac Doma by ste mali mať železnú rezervu, ostatné peniaze rozumne investovať. Ako bojovať proti zdražovaniu?

Dôležité však je, aby sa domácnosti pozreli aj na spôsob, akým si spravujú svoje úspory na bankových účtoch. Tie totiž inflácia priamo požiera neviditeľne.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #inflácia #úspory #peniaze