Doma by ste mali mať železnú rezervu, ostatné peniaze rozumne investovať. Ako bojovať proti zdražovaniu?

Šetrenie na „horšie časy” je výsadou každého, kto sa chce dobre starať o svoje či rodinné financie. Aj odborníci na peniaze odporúčajú, aby si každý pracujúci udržiaval pohotovostné úspory v hodnote aspoň šesťnásobku čistého platu. Slováci idú príkladom: približne 60 percent svojich finančných aktív držíme vo forme hotovosti alebo vkladov.

23.06.2022 17:57
kalkulácia, peniaze, kalkulacka, Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

V akciách či podielových listoch máme ďalších približne desať percent. Ďalších takmer 20 percent držíme v penzijných a poistných schémach.

V súčasnej situácii to však je podľa expertov na financie vážny problém. Pri 12,6-percentnej inflácii totiž takýmto spôsobom rodinná kasa míňa každým dňom viac na bežné nákupy, ale aj stráca úspory uložené v banke.

„Domácnosti musia počítať s približne 100-eurovým navýšením výdavkov pri mesačnej spotrebe. Vieme pritom, aké ťažké je požiadať o 100-eurové zvýšenie čistého príjmu. No práve k tomu by museli pristúpiť, ak by si chceli udržať životnú úroveň len v oblasti bežných výdavkov,“ tvrdí Peter Gurecka, odborník spoločnosti Partners na osobné financie.

Video
Ide o peniaze: Padli trhy a vy máte strach? Dajte ho bokom, nakupujte - akcie sú v akcii, tvrdí odborník na investície Martin Babocký. Odvysielané 18. 5. 2022.

Odborníci Partners tiež vypočítali, že domácnosť s priemerným príjmom, ktorý tvorí zhruba 1 844 eur mesačne v čistom za dvoch dospelých ľudí, môže aktuálne ročne stratiť vyše 4 175 eur, čo je takmer 348 eur mesačne. Takéto vysoké nárasty cien ľudia na Slovensku nezažili vyše 22 rokov.

„Náš prieskum hovorí, že pociťovaná inflácia je dokonca raz taká vysoká než skutočná. Dôvodom je zloženie nákupného košíka. Inflácia sa meria spotrebným košom pozostávajúcim zo stoviek tovarov a služieb. Každý máme však iné nákupné zvyklosti a tie nemusia úplne korešpondovať s metodikou sledovania výšky inflácie,” doplnil odborník na financie Pavol Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

manželia, úsmev, radosť, peniaze, bankovky, peňaženky, konzum, platenie Čítajte viac Minimálna mzda 2022: V Luxembursku je dnes cez 2-tisíc, v Bulharsku 363 eur

Domácnosti by si preto čo najskôr mali sadnúť nad svoje financie a pozrieť sa, v akom sú stave. „Ide jednak o analýzu výdavkov, kde môžu niektoré plánované nákupy odložiť na neskôr, prípadne míňanie optimalizovať úspornejšími riešeniami, dôležité však je, aby sa domácnosti pozreli aj na spôsob, akým si spravujú svoje úspory na bankových účtoch, ktoré inflácia priamo požiera neviditeľne, alebo úvery ako sú hypotéky s končiacou fixáciou, kde hrozí rast mesačných splátok,” vymenoval Maroš Ovčarik, generálny riaditeľ Partners.

Denník Pravda s finančnými expertmi zostavil otázky a odpovede o najlepších stratégiách, ako môžu ľudia svoje úspory ochrániť pred zdražovaním.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #inflácia #peniaze #financie