Pokračovanie článku: Prázdniny na poslednú chvíľu? Rebríček 13 obľúbených destinácií podľa cien

Turecká líra oslabuje, turisti dostanú za svoje eurá viac

S výnimkou Chorvátska a Turecka sa všetky vybrané destinácie nachádzajú na území eurozóny. Znamená to, že ceny dovoleniek v Chorvátsku a Turecku môžu podliehať kurzovým výkyvom lokálnych mien práve voči euru. V prípade Chorvátska je však pravdepodobnosť výrazného kolísania kurzu kuny voči euru nepomerne nižšia než u tureckej líry. Tureckú ekonomiku trápi už niekoľko rokov dvojciferná inflácia, ktorá sa v posledných mesiacoch dramaticky zvyšuje. V apríli sa medziročná miera inflácie vyšplhala na takmer 70 percent, zatiaľ čo pred rokom sa nachádzala približne na 16-percentnej úrovni.

Z tohto dôvodu sa dá očakávať ďalšie oslabovanie tureckej líry. Nie je však úplne jasné, nakoľko sa premietne do koncových cien letných pobytov, keďže týmto smerom vychýlený kurzový rozdiel predstavuje potenciálny zisk pre cestovnú kanceláriu. Dá sa ale očakávať, že o prípadný kurzový zisk sa cestovná kancelária s klientom podelí. V každom prípade ide o kurzové riziko, ktoré má na klientov potencionálne pozitívny dopad.

Turistický ruch patrí medzi odvetvia, ktoré boli pandémiou koronavírusu najviac zasiahnuté. Po dvoch rokoch „turistickej pauzy“ sa tradičné prímorské letoviská naplno prebúdzajú k životu. A ruka v ruke s tým ide taktiež cenový vývoj. Kým počas koronavírusovej pandémie sa ceny v turistickom ruchu v rámci eurozóny znížili v priemere o šesť percent, teraz sa dá očakávať presne opačný vývoj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #cestovanie