Rezbárstvo: Made in Slovakia s pečaťou histórie

Okrem výroby keramiky z pálenej hliny, ktorá patrí k najstarším remeslám na Slovensku, sa môžeme pýšiť aj iným dedičstvom.

15.06.2022 13:13
remeslo, jarmok Foto:
Jarmoky oživujú tradičné remeslá.
debata

Výstavné rezbárstvo

Rezba, rytie, pílenie, brúsenie, vybíjanie, vypaľovanie. Rezbárstvo sa aj vďaka týmto technikám stalo jedným z najvýstavnejších remesiel na Slovensku. Pôvodne slúžilo ako doplnok k iným remeslám, neskôr sa plne etablovalo ako samostatná umeleckoremeselná činnosť.

Vývoj ľudového rezbárstva po roku 1989 výrazne ovplyvnil technologický posun výroby a využitie strojov. Obraz rezbára vyrezávajúceho v teple pri peci kúsok dreva napriek tomu pretrval do súčasnosti. Rozmanité rezbárske výrobky možno vidieť na jarmokoch a sú obľúbeným slovenským suvenírom.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
korbáčiky Ilustračné foto.

Vandrovné drotárstvo

Špecifická forma ľudového doplnkového zamestnania, to je drotárstvo. Drotári boli podomoví opravári kuchynského riadu, prípadne hospodárskeho náčinia. Ešte začiatkom 20. storočia bolo na Slovensku 5 000 drotárov, neskôr povolanie zanikalo a vyrábali sa najmä umelecké výrobky.

Drotári zväčša pochádzali z najchudobnejších vrstiev spoločnosti a často sa pre svoje zamestnanie aj natrvalo presťahovali. Drotárstvo je od roku 2017 zapísané do zoznamu praktík nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

Umelecké šperkárstvo

Medzi tradičné umelecké remeslá patrí aj šperkárstvo. Na Slovensku v minulých storočiach zaujalo popredné miesto v rámci umeleckoremeselnej tvorby. Šperkárstvo od 19. storočia významne zasahovalo do života ľudových vrstiev.

Šperky sa stali účelovým alebo ozdobným prvkom tradičného odevu v rôznych oblastiach Slovenska. Zruční majstri sa venovali výrobe rôznych puklíc, spôn, praciek a retiazok z menej hodnotných a ľahko opracovateľných kovov, napríklad z medi, cínu, olova a ich zliatin. Dnes sú šikovní šperkári rovnako vyhľadávaní ako v minulosti.

Zdroj: RFBank

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vyrobené na Slovensku