Pokračovanie článku: Kto zaváha, nebýva. Stavitelia bojujú s časom, materiály dražejú doslova každý deň

Podobne, ako pred rokom aj teraz podľa Zemaníka chýbajú predovšetkým konštrukčné drevo a veľkoplošné panely na výstavbu drevodomov. Čakacie lehoty sa predlžujú z niekoľkých týždňov na niekoľko mesiacov. „Niektoré firmy sa stihli čiastočne predzásobiť, takže následky súčasnej situácie na trhu sa prejavia s patričným oneskorením. Trh je nervózny a nervozita sa postupne prejavuje aj v realizáciách, ale nie je to zatiaľ dramatické ohrozenie rozostavaných stavieb alebo budúcich kontraktov,” opisuje Zemaník.

Na rozdiel od takzvanej „mokrej výstavby“ s klasickými materiálmi, ako sú tehly alebo pórobetón, totiž pri drevodomoch firmy zväčša už pri podpise kontraktu okamžite zabezpečujú nevyhnutné množstvo materiálu na kompletné dokončenie stavby.

Developeri prepisujú zmluvy

Komplikácie pri predražení a oneskorení dopadajú na ľudí aj vtedy, keď si stavbu objednali takpovediac z katalógu. Mimoriadne zvýšenie stavebných nákladov totiž čoraz častejšie používajú ako argument aj developeri, ktorí navyšujú zmluvné ceny svojich stavieb.

„Po vlastnom novom dome sme sa s partnerkou začali rozhliadať ešte pred pandémiou. Oslovil nás projekt v Kvetoslavove, kde nám ponúkli nový veľký dom s pozemkom za menej, ako by stál trojizbák v širšom centre Bratislavy. Zaplatili sme zálohu, vybavili hypotéku. Počas covidu sa ale dostavba oneskorila, prišlo zdražovanie a list od developera. Banku som musel presvedčiť, aby nám požičala takmer o 40-tisíc eur viac,” opisuje Michal, ktorý sa na predmestie presťahoval z bratislavskej Petržalky. Dnes už v Kvetoslavove spokojne bývajú aj s partnerkou a konštatujú, že napriek zdraženiu oproti súčasnej situácii ušetrili. Oproti cez ulicu sa k nim nasťahoval sused, ktorý za menší dom od rovnakej firmy zaplatil o rok neskôr ešte viac peňazí, ako oni, dodáva Michal.

Stavitelia sa totiž potýkajú s problémom, že okrem nákladov na stavbu prichádzajú o marže. „Za posledných pár rokov sa enormne zvýšili ceny nehnuteľností, takže keď ste pred dvomi, tromi rokmi kúpili nehnuteľnosť, jej hodnota je dnes úplne inde. To pre developera znamená, že je to pre nich neefektívne. Svoje marže majú vyrátané v cenách, ktoré boli aktuálne v čase podpisu zmluvy, zdražovanie im ich prakticky vymazáva,” vysvetlil v relácii Ide o peniaze Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #nehnuteľnosti #stavebné materiály