Rusko má problém. "Tlačí" na skupinu BRICS, aby vytvorila nový platobný systém

Rusko, ktoré čelí extrémnym západným sankciám, vyzvalo skupinu rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS, aby rozšírila používanie národných mien a spojila svoje platobné systémy.

10.04.2022 15:07
Rusko, rubeľ Foto: ,
Rusko má problémy, chce vytvoriť nový platobný systém s krajinami BRICS.
debata (7)

Sankcie odrezali Rusko od globálneho finančného systému a od takmer polovice jeho zlatých a devízových rezerv, ktoré na začiatku apríla predstavovali 606,5 miliardy dolárov (558,42 miliar­dy eur).

Minister financií Anton Siluanov v piatok (8. 4.) na stretnutí s kolegami zo skupiny BRICS, ktorú tvoria Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika, povedal, že globálna ekonomická situácia sa v dôsledku sankcií podstatne zhoršila. Podľa Siluanova nové sankcie ničia tiež základy existujúceho medzinárodného menového a finančného systému založeného na americkom dolári.

„To nás tlačí k potrebe urýchliť prácu v nasledujúcich oblastiach: používanie národných mien na exportno-importné operácie, integrácia platobných systémov a kariet, vlastný systém finančných správ a vytvorenie nezávislej ratingovej agentúry BRICS,“ povedal Siluanov.

Belgicko EÚ EK Východné partnerstvo summit Čítajte viac Európska komisia navrhla udrieť na lukratívny ruský obchod s energiami, prvé bude uhlie

Vydavatelia medzinárodných platobných kariet Visa a MasterCard zastavili svoju činnosť v Rusku začiatkom marca a najväčšie ruské banky stratili prístup ku globálnemu medzibankovému platobnému systému SWIFT.

Rusko zriadilo vlastný bankový systém SPFS ako alternatívu k systému SWIFT. Jeho vlastný kartový platobný systém MIR začal fungovať v roku 2015. Boli súčasťou snáh Moskvy vyvinúť domáce finančné nástroje, ktoré by odzrkadľovali západné, na ochranu krajiny v prípade rozšírenia sankcií voči Moskve za jeho anexiu Krymu v roku 2014.

Podľa Ruska ministri skupiny BRICS potvrdili dôležitosť spolupráce v snahe stabilizovať súčasnú ekonomickú situáciu. „Súčasná kríza je spôsobená človekom a krajiny BRICS majú všetky potrebné nástroje na zmiernenie jej dôsledkov pre ich ekonomiky a globálnu ekonomiku ako celok,“ dodal Siluanov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #BRICS #SWIFT #platobný systém #vojna na Ukrajine #sankcie proti Rusku