Chemosvit zatiaľ na Ukrajine vyrába, no situácia sa môže zmeniť

Chemosvit zamestnáva v továrňach v ukrajinskom meste Luck približne 400 ľudí

12.03.2022 17:38
SR Svit Premiér Chemosvit Návšteva POX Foto:
Chemosvit na Ukrajine pokračuje vo výrobe a zároveň pomáha rodinám zamestnancov.
debata

Prvé dni po začatí vojenskej operácie boli podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Chemosvit Jaroslava Mervarta v meste veľmi nervózne, keďže vybuchli aj prvé bomby na vojenskom letisku vzdialenom šesť kilometrov. "Boli tam zápchy, preplnené čerpacie stanice, ľudia začali využívať aj protiletecký kryt, ktorý je v areáli našej firmy.

Postupom času sa ukázalo, že v tejto časti Ukrajiny bol útok na vojenskú infraštruktúru ojedinelý a po zhruba trojdňovej odstávke všetkých firiem sme sa znova vrátili k plnej prevádzke," uviedol Mervart s tým, že aktuálne funguje celá výroba vo všetkých dcérskych spoločnostiach a vojenský konflikt, či piatkové medializované výbuchy v oblasti, ich zatiaľ výrazne neovplyvnili.

Spoločnosť nezaznamenala ani výpadky plynu či elektriny. „Zatiaľ je tam tá situácia relatívne bezpečná, ale môže sa to zmeniť veľmi rýchlo, takže uvidíme, ako sa to vyvinie,“ skonštatoval riaditeľ. Spoločnosť začala podnikať na Ukrajine v roku 1996, a jej aktivity sú zamerané na spracovanie plastov, výrobu elektrotechnických a potravinárskych fólií, ich potlač a kašírovanie, a tiež sa zaoberá výrobou vlákien.

Ukrajina / EÚ / Európska únia / Čítajte viac Európska únia predložila štvrtý balík sankcií proti Rusku

Niektorých zamestnancov z Ukrajiny už podľa Mervarta presunuli do fabrík pod Tatrami. „Vzhľadom k limitovaným množstvám pracovných povolení boli tie počty pred konfliktom pomerne nízke. Predpokladáme, že s vyšším počtom utečencov na našom území a novou legislatívou sa to zmení a zvýši sa aj počet zahraničných pracovníkov. Na druhej strane to však môže byť limitované pretrvávajúcou ekonomickou nestabilitou na trhu spôsobenou pandémiou, a tiež výrazným nárastom cien vstupných surovín a energií už v priebehu roku 2021,“ upozornil Mervart.

Jeden z najväčších zamestnávateľov na Spiši poskytol azyl vo svojich ubytovacích zariadeniach aj pre viac ako 100 utečencov z Ukrajiny. Ide o matky s deťmi, riaditeľ potvrdil, že viac ako 40 detí sa podarilo umiestniť do tamojších školských zariadení a desať dospelých získalo prácu vo firme.

debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Chemosvit #vojna na Ukrajine #utečenci z Ukrajiny