Európska únia predložila štvrtý balík sankcií proti Rusku

EÚ zruší Rusku status najvyšších výhod, čo znamená, že Únia bude môcť uvaliť clá na akékoľvek ruské tovary, alebo úplne zakázať ich dovoz.

12.03.2022 09:31
Ukrajina / EÚ / Európska únia / Foto: ,
EÚ v rámci sankcií zakáže aj dovoz železa a ocele z Ruska.
debata (18)

Európska únia (EÚ) odoberie Rusku doložku najvyšších výhod, obmedzí ruské používanie krypto aktív a zakáže vývoz luxusných tovarov z EÚ do Ruska a dovoz železa a ocele z Ruska, uviedla v piatok šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Je to už štvrtý balík sankcií proti Rusku pre jeho útok na Ukrajinu, ktorý Únia prijala v koordinácii s USA a ďalšími spojencami zo skupiny G7.

EÚ podobne ako ďalší západní spojenci vrátane USA zrušia Rusku status najvyšších výhod, čo znamená, že Únia bude môcť uvaliť clá na ruské tovary, alebo úplne zakázať ich dovoz. Obchodný status Ruska tak bude rovnaký ako Severnej Kórey alebo Iránu. EÚ v prvom kroku zakáže import tovarov železiarskeho a oceliarskeho odvetvia.

Leyenová tiež uviedla, že sa pozastaví členstvo Ruska v medzinárodných inštitúciách, ako je Medzinárodný menový fond (MMF) či Svetová banka (SB). „Rusko nemôže hrubo porušovať medzinárodné právo a zároveň očakávať, že bude profitovať z privilégií ako súčasť medzinárodného ekonomického poriadku.“

Spojenci v rámci skupiny G7 na budúci týždeň prijmú koordinované opatrenie namierené proti ľuďom blízkym ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a budú sa snažiť zabezpečiť, aby Rusko a jeho elity nemohli prostredníctvom krypto aktív obchádzať sankcie.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #sankcie proti Rusku #doložka najvyšších výhod