Dcéry ruskej Sberbank bankrotujú. Naši susedia im rušia pobočky

Rakúska dcéra ruskej štátnej banky Sberbank pravdepodobne smeruje k bankrotu po tom, ako z nej odchádzajú vkladatelia v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. O zatváraní hovorí aj Česko.

28.02.2022 10:15
Sberbank Foto: ,
Ilustračné foto
debata (18)

Európska centrálna banka (ECB) v pondelok ráno uviedla, že Sberbank Europe sídliaca vo Viedni mala v závere minulého roka aktíva v hodnote 13,6 miliardy eur, ale pocítila „výrazný odlev vkladov“ pre „geopolitické napätie“.

ECB konštatovala, že Sberbank Europe „pravdepodobne nebude schopná v čase splatnosti uhrádzať svoje dlhy alebo iné záväzky“. Úplným vlastníkom banky je ruský finančný ústav Sberbank, ktorého väčšinovým akcionárom je ruská vláda.

Česká národná banka (ČNB) následne tiež naštartovala kroky smerujúce k odobratiu bankového povolenia Sberbank CZ. Dôvodom je zhoršenie likvidnej situácie banky v súvislosti s významným odlivom vkladov po eskalácii rusko-ukrajinského konfliktu a napadnutí Ukrajiny Ruskom. ČNB vydala predbežné opatrenie, ktorým banke zabránila nakladanie s aktívami a pasívami, vrátane poskytovania nových úverov a prijímania vkladov.

Rusko, Moskva, rubeľ Čítajte viac Rubeľ padá na dno. Oslabil o 26 percent, z napätia najviac ťaží USA

ČNB zároveň pripomína, že vklady klientov Sberbank CZ sú zo zákona poistené do výšky 100 000 eur na jedného klienta, čo platí tak pre fyzické osoby, ako aj pre firmy. „Výplatu náhrad vkladov bude organizovať Garančný systém finančného trhu prostredníctvom finančnej inštitúcie, ktorú určí,“ informuje Česká národná banka.

„Zastavením licencie sa Sberbank CZ stane akciovou spoločnosťou. Nebude teda bankou. Pokiaľ nebude bankou, nesmie už ani prijímať vklady, ani poskytovať akékoľvek úvery, vrátane hypoték,“ vysvetľuje Lukáš Kovanda z Národnej ekonomickej rady vlády (NERV) a hlavný ekonóm Trinity Bank.

Vzniknutá akciová spoločnosť, teda bývalá banka Sberbank CZ, bude môcť podľa Kovandu vykonávať len činnosti nevyhnutné na vysporiadanie pohľadávok a záväzkov. Vzhľadom na to, že táto vzniknutá akciová spoločnosť stratila oprávnenie na prevádzkovanie živnosti, musí dôjsť k jej zrušeniu, teda k jej likvidácii.

„Klienti Sberbank CZ z radov sporiteľov majú svoje vklady poistené do výšky 100 tisíc eur zo zákona. Ak má jedna osoba v Sberbank CZ viac účtov, zostatky na nich sa sčítajú a až výsledná suma sa porovná so sumou 100 tisíc eur. Pokiaľ ju nedosahuje alebo sa jej práve rovná, dostane klient zo zákona všetky svoje peniaze späť, cez fond ochrany vkladov Garančného systému finančného trhu (tu),“ ubezpečuje Kovanda.

Pokiaľ má však u Sberbank CZ celkovo viac ako ekvivalent 100 tisíc eur, teda v korunách viac ako 2,5 milióna korún podľa dnešného kurzu, stáva sa táto čiastka – čiastka presahujúca 2,5 milióna českých korún – predmetom likvidácie, teda predmetom spomínaného vysporiadania pohľadávok a záväzkov. Preto by mali podľa Kovandu všetci tí, ktorí si v Sberbank CZ brali úver, napríklad aj v podobe hypotéky, tento úver ďalej splácať ako doteraz. Z ich splátok budú totiž aj uspokojovaní veritelia banky, teda sporitelia s úsporami cez 2,5 milióna korún. Pochopiteľne, pokiaľ dlžník má splácať svoju hypotéku v Sberbank CZ ďalších 25 rokov, ťažko ju celý čas bude splácať likvidujúcej sa akciové spoločnosti. Musí si teda hypotéku previesť k banke inej, teda ju refinancovať.

Mechanizmus ECB pre riešenie krízových situácií oznámil, že uplatnil limity pre výbery vkladov zo Sberbank Europe. Ďalšími krokmi by mohla byť reštrukturalizácia alebo likvidácia banky. Sberbank Europe prevádzkuje 185 pobočiek.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Sberbank #vojna na Ukrajine