Západ použije vlastné zbrane, zaútočí na majetky ruských oligarchov

Západ zostaví zvláštne úderné tímy finančných špecialistov, ktoré sa budú snažiť zbaviť palácov a jácht superbohatých ľudí, Putinových spojencov.

27.02.2022 15:08
Rusko, Ukrajina, invázia, Vladimir Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (16)

Druhý najbohatší Rus, Alexej Mordašov sa momentálne plaví na jachte za vyše 446 miliónov eur. Okolo Seychel odletel súkromným tryskáčom na skok do Moskvy na koordinačnú chôdzu ruského prezidenta Vladimíra Putina s oligarchami. Do exotiky Indického oceána sa Mordašov vrátil ešte v ten deň. Za chvíľu je tomu však podľa hlavného ekonóma Trinity banky, Lukáša Kovandu koniec.

Predstavitelia USA, EU a ďalších západných spojencov v sobotu 26. februára dojednali balík doteraz najrazantnejších sankcií voči celej ruskej ekonomike, ale taktiež aj voči jej oligarchom. Sú to podľa Kovandu práve oligarchovia, ktorí de facto udržiavajú Putinov režim. Ten je odmenou za ich loajalitu -necháva na pokoji- a nijak neohrozuje ich rozsiahli majetok, získaný prevažne pochybným spôsobom pri rozpade sovietského impéria v 90-tych rokov.

voronez banka 2 Čítajte viac Nové sankcie neoslabili ruský bankový systém, ostáva stabilný, tvrdí centrálna banka

Západ v rámci sankciovania oligarchov by mal podľa Kovandu vytvoriť úderné tímy finančných a právnych špecialistov, ktorí budú odokrývať štruktúry. “Ryba smrdí od hlavy,” povedal Kovanda. Sám Putin podľa jeho informácií vlastní len jeden byt a tri automobily. Objavujú sa špekulácia, že je v skutočnosti najbohatším človekom nie len v Rusku, ale aj na celom svete.

Isté je podľa ekonóma len jedno, že Putinova moc je taká veľká, že o majetok môže pripraviť aj tých najzámožnejších ruských oligarchov, pokiaľ mu nebudú po vôli. Demonštroval to tak už v polovici nultých rokov. Prípad Michaela Chodorkovského a jeho Jukosu. Superboháč Chodorovskij nakoniec skončil vo väzení. Pre ostatných oligarchov to znamenalo dostatočné varovanie, že sa s Putinom nemajú púšťať do sporu. Takže ako hovorí Kovanda mu budú kedykoľvek nápomocní. Tým pádom ma silný vplyv na majetok celej ruskej oligarchie.

“Po včerajšku však oligarchom vôbec po prvý krát hrozí, že o majetok ich môže pripraviť taktiež niekto iný než Putin, a to Západ,” uviedol Kovanda. Uvažuje však nad tým, že oligarchovia s takouto možnosťou mohli počítať. Práve preto sami často prakticky nič nevlastnia ako napríklad Putin. Svoj majetok ovládajú cez medzinárodnú sieť firiem a reťazcov v daňových rajoch. Ďalšie štruktúry, ktoré im na mieru pripravujú veľmi dobre platené tímy medzinárodných právnických kanceláriách a tiež finanční, daňoví či účtovní špecialisti, informuje Kovanda.

Peniaze, dolár, jen, euro, libra Čítajte viac Niektoré ruské banky odpoja zo SWIFT-u, ale peniaze za plyn môžu tiecť ďalej

Aj to je dôvod prečo musí Západ vytvoriť špeciálne tímy, podobné tímom, ktoré odhaľujú finančnú kriminalitu a také čo pôjdu po majetkoch najbohatších Rusov. Nakoniec podľa Kovandu ich jachty a luxus zmrazia de facto zabavia.

“Oligarchom tak dnes zvoní nepríjemný „alarm“. Západu síce môže trvať mesiace, než sa ich majetok odhalí a zabaví, ale život sa im nepochybne veľmi sťaží už hneď teraz. Musia ešte usilovnejšie hľadať cesty, ako svoj majetok skryť. A musia tiež hľadať spôsoby, ako uchrániť vysokú životnú úroveň svojich najbližších, napríklad detí. Táto „zlatá mládež“ často študuje na najprestížnejších západných univerzitách a za peniaze oligarchických „papá“ vedie vysoko nákladný život,” tvrdí Kovanda a na záver dodáva, že cieľom sobotňajšieho dojednaného sankčného balíčka by malo byť zasiahnutie majetku využívaného napríklad aj touto „zlatou mládežou“, vrátane znemožnenia jeho ďalšieho štúdia.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #západ #oligarchovia #vojna na Ukrajine