Ruské banky sankcie príliš neovplyvnia, ako uviedli, fungujú normálne

Tri ruské banky vrátane najväčšej banky Sberbank uviedli, že nové sankcie zo strany Európy a USA za útok na Ukrajinu nemajú na ich chod významnejší vplyv. Ako dodali, fungujú naďalej v bežnom režime. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

25.02.2022 10:46
voronez banka 2 Foto:
Ruská centrálna banka
debata

Spojené štáty oznámili, že začnú blokovať aktivity najväčších ruských bánk, Británia informovala o zmrazení aktív ruských finančných inštitúcií a odstrihnutí bánk od svojho finančného systému a sankcie voči ruskému finančnému sektoru oznámila aj Európska únia. V reakcii na sankcie ruská centrálna banka informovala, že zasiahnutým bankám poskytne potrebnú podporu a je pripravená použiť aj dodatočné nástroje na udržanie ich stability a ochranu klientov.

newsletter-train Čítajte viac Preprava tovaru po železnici cez slovensko-ukrajinskú hranicu zatiaľ pokračuje bez prerušenia

Sberbank uviedla, že vplyv sankcií skúma, výbery či vklady v rubľoch alebo zahraničných menách však obmedzené nie sú. Gazprombank vydala podobné vyhlásenie, pričom uviedla, že služby pre retailových a firemných klientov fungujú ako doposiaľ a bude v tom pokračovať. Zároveň dodala, že ani rozhodnutie USA zablokovať jej prístup na americké kapitálové trhy jej súčasné aktivity neovplyvňuje. Najväčšia privátna banka v Rusku Alfa Bank zasa uviedla, že nemôže emitovať nové eurobondy alebo vydávať akcie, obmedzenia v oblasti akcií však nemajú na ňu žiadny vplyv, keďže nie je verejne obchodovanou spoločnosťou.

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #sankcie #vojna na Ukrajine