ANKETA: Vyhodili by nezaočkovaného? Vo svete sa to už deje, slovenské firmy reagujú

Firmy vo svete začínajú prepúšťať svojich neočkovaných zamestnancov. Jednou z nich je americká divízia spoločnosti T-Mobile. Pokiaľ si jej zamestannci nezaistia plné očkovanie do apríla, tak ich čaká výpoveď. Denník Pravda zisťoval, ako pristupujú slovenské firmy k neočkovaným zamestnancom a či na nich tlačia, aby sa dali zaočkovať.

06.02.2022 15:25
dovolenka, voľno, Foto:
Ilustračné foto
debata (57)

Peter Podstupka, riaditeľ komunikácie Bratislavskej vodárenskej spoločnosti

Peter Podstupka, riaditeľ komunikácie... Foto: Peter Podstupka
Peter Podstupka, riaditeľ komunikácie Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Peter Podstupka, riaditeľ komunikácie Bratislavskej vodárenskej spoločnosti

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) pristúpila už v septembri minulého roku k pozitívnej motivácii zamestnancov k očkovaniu. Pracovníci BVS, ktorí sa dali zaočkovať mali nárok na regeneračný príspevok po očkovaní v sume 120 eur. Aj vďaka tomuto kroku má dnes BVS vyšší stupeň zaočkovania ako je slovenský priemer. Zároveň veľmi aktívne komunikuje smerom k svojim zamestnancom o výhodách očkovania ako aj význame, ktoré očkovanie má pre ochranu zdravia aj fungovanie podnikov kritickej infraštruktúry. Neočkovaní zamestnanci BVS sú pravidelne testovaní v súlade s nariadeniami vlády a BVS aktuálne neuvažuje o žiadnom tokomto prístupe k vakcinácií.

Michal Korec, hovorca Slovak Telekom

Michal Korec, hovorca Slovak Telekom Foto: Michal Korec
Michal Korec, hovorca Slovak Telekom Michal Korec, hovorca Slovak Telekom

Očkovanie zamestnancov podporujeme a rešpektujeme lokálne pravidlá, postupujeme teda v súlade s našou legislatívou. Americká pobočka figuruje na inom pracovnom trhu a nastavila si vlastné pravidlá.

Zuzana Balková, manažér externej komunikácie Odvoz a likvidácia odpadu Bratislava

Veríme a dúfame, že možnosť dať sa zaočkovať využije čo najviac ľudí. Na druhej strane rešpektujeme, že každý má právo vytvoriť si svoj názor. Zamestnancom je len odporúčané, aby sa dali zaočkovať. Ak nie sú zaočkovaní musia sa preukazovať negatívnym testom. Pravidelne ponúkame svojím zamestnancom možnosť otestovať sa na ochorenie Covid-19 priamo na pracovisku. Voči neočkovaným zamestnancom by sme podnikli kroky iba v prípade, ak by to vyplývalo z právoplatnej legislatívy Slovenskej republiky.

Anton Molnár, hovorca Slovnaft

Anton Molnár, hovorca Slovnaft Foto: Anton Molnár
Anton Molnár, hovorca Slovnaft Anton Molnár, hovorca Slovnaft

V Slovnafte máme vysokú takmer 80% zaočkovanosť druhou dávkou a postupne posilňujeme imunitu zamestnancov aj treťou dávkou. Zároveň pre okamžité rozpoznanie ochorenia beží u nás kontinuálna možnosť testovania zamestnancov, či externých pracovníkov v rámci našej MOM, ktorú si finančne zabezpečujeme samy. Od minulého roka organizujeme v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom očkovanie treťou posilňujúcou dávkou. Počas decembra sme všetkých zamestnancov vybavili vitamínmi, zorganizovali očkovanie proti chrípke a zabezpečili testovanie na protilátky, ktoré môžu využiť aj počas celého roka 2022. Kľúčovým je dodržiavanie všetkých nadstavených hygienických pravidiel, pričom zásadným bude disciplína ohľadom nosenia respirátorov typu FFP3 / FFP2 vo všetkých vnútorných aj vonkajších priestoroch počas novej vlny pandémie.

Michaela Krivá, hovorkyňa Stredoslovenskej energetiky

Michaela Krivá, hovorkyňa Stredoslovenskej... Foto: Michaela Kriva
Michaela Krivá, hovorkyňa Stredoslovenskej energetiky Michaela Krivá, hovorkyňa Stredoslovenskej energetiky

Voči zamestnancom má Stredoslovenská energetika nastavenú aktívnu komunikáciu ohľadne dodržiavania pravidiel, pozitívnych zamestnancov a tiež podpory očkovania.

Martin Krajčovič, predseda Slovenská aliancia moderného obchodu

Martin Krajčovič, predseda Slovenská aliancia... Foto: Martin Krajčovič
Martin Krajčovič, predseda Slovenská aliancia moderného obchodu Martin Krajčovič, predseda Slovenská aliancia moderného obchodu

Dlhodobo sme investovali do opatrení, ktoré boli nad rámec požiadaviek protipandemických opatrení, aby sme efektívnejšie chránili pred vírusom zamestnancov a zákazníkov. Rovnako sme poskytli všetky potrebné informácie zamestnancom ohľadne očkovania, tiež sme na to naviazali benefity, ako napríklad dni voľna, keď ide zamestnanec na očkovanie. Tiež využívame poznatky sesterských firiem v iných štátoch, kde nové mutácie sa vyskytli už skôr. Vždy je to však aj o zodpovednom správaní nielen na pracovisku, ale najmä mimo neho, keďže v rámci prevádzok sa ani v minulých vlnách vírus nerozširoval.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #zamestnávatelia #očkovanie