IKEA dá stromčekom po sviatkoch šancu na druhý život. Vyrobí z nich knižnice pre školy

Týmto projektom sa IKEA snaží znížiť množstvo odpadu, ktorý by inak skončil na skládke alebo v spaľovni.

31.12.2021 11:47
Žilina Vianoce advent stromčeky vianočné Foto: ,
Na snímke predaj vianočných stromčekov v Žiline.
debata

Väčšina miest od januára zabezpečuje zvoz stromčekov a postará sa o ich recykláciu. Pripomína to organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak, ktorá v rámci súboru odporúčaní radí, ako sa po Vianociach správne zbaviť odpadu.

Stromček však treba poriadne zbaviť ozdôb, ktoré na ňom boli počas sviatočných dní. Zo stromčeka, ktorý na Vianoce splnil svoj účel, sa však môže vyrobiť aj užitočná vec, ktorá pomôže druhým. Nemusí tak skončiť v spaľovni či na smetisku.

Z použitého stromčeka knižnica

Spoločnosť IKEA sa snaží o to, aby dali stromčekom po sviatkoch šancu na druhý život. Už vlani odštartovali pilotný program recyklácie stromčekov. Vyrobí z nich knižnice, z ktorých časť bude venovaná školám a rôznym organizáciám. Tento rok im môžu priniesť použitý vianočný stromček očistený od všetkých ozdôb aj ľudia, ktorí ho nekúpili priamo v obchodnom dome.

Týmto projektom sa IKEA snaží znížiť množstvo odpadu, ktorý by inak skončil na skládke alebo v spaľovni. „Použitím menšieho množstva zdrojov vyvíjame menší tlak na zdroje a zároveň zvyšujeme ich odolnosť voči účinkom zmeny podnebia,“ opisuje pozitíva projeku Anna Šimončičová. Používanie recyklovaného materiálu taktiež podľa nej prispieva k eliminácii oxidu uhličitého, pretože minimalizuje čistý materiál, ktorý vstupuje do výroby a zároveň eliminuje budúci odpad.

Vianočné stromčeky bude IKEA zbierať po sviatkoch až do konca januára. „Veríme, že tak priblížime tému cirkularity viacerým ľuďom a inšpirujeme ich k udržateľnejšiemu životu,“ dodáva.

Zber stromčekov v mestách

Nie sú to len súkromné spoločnosti, ale ja verejné inštitúcie, ktoré sa chcú k Vianociam postaviť zodpovedne a udržateľne. V minulosti sa často stávalo, že po vianočných sviatkoch boli stromčeky pohodené pri kontajneroch.

Aj preto sa napríklad hlavné mesto v spolupráci s OLO a Komunálnym podnikom Bratislava rozhodlo umiestniť v týchto dňoch po Bratislave viac ako 500 ohrádok na odzdobené vianočné stromčeky, ktoré po Vianociach dostanú druhú šancu na využitie. „Vyzbierané stromčeky poputujú do kompostárne, kde sa premenia na živiny pre pôdu a nakoniec sa vrátia späť do prírody,“ tvrdí pre Pravdu hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová.

Zber a odvoz živých vianočných stromčekov bude prebiehať aj v Žiline. Začne od pondelka 17. januára 2022. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka ich ekologicky zhodnotia zmluvné spoločnosti, ktoré sa starajú o údržbu zelene. Doplnil, že vianočné stromčeky sa budú zbierať a odvážať priebežne podľa potreby. „Odzdobené vianočné stromčeky na sídliskách je nutné uložiť na jedno miesto pri stojiskách na kontajnery. Občania tiež môžu stromček priviezť osobne a bezplatne ho odovzdať do zberne odpadov, ktorá sa nachádza pri skládke tuhého komunálneho odpadu v Žiline-Považskom Chlmci,“ uviedol pre agentúru TASR Miškovčík.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ikea #vianočné stromčeky #knižnica