Inflácia straší už aj centrálne banky. ECB otvorila tému zvýšenia úrokových sadzieb

Európska centrálna banka (ECB) dlhodobo trvala na tom, že úrokové sadzby pre infláciu zvyšovať nebude. Teraz sa karta obracia. ECB by mohla zvýšiť sadzby už na konci budúceho roka, uviedol člen Rady guvernérov Robert Holzmann. Ukončenie nákupu dlhopisov bude podľa neho silným signálom, že sadzby stúpnu v priebehu najbližších dvoch kvartálov.

22.12.2021 14:01
Európska centrálna banka / ECB / Foto:
Európska centrálna banka
debata (6)

ECB minulý týždeň urobila ďalší krok k obmedzeniu krízových monetárnych stimulov, keď ohlásila, že v marci 2022 ukončí núdzový pandemický program nákupov aktív PEPP. ECB však zároveň oznámila, že po jeho zastavení dočasne zdvojnásobí tempo nákupov aktív v rámci programu APP, aby zmiernila následky ukončenia PEPP.

Banka pritom dlhodobo akékoľvek zvyšovanie úrokov v roku 2022 vylučovala. „Musíme si uvedomiť, že keď zvýšite úroky, zvýšia sa úroky aj na vládne dlhopisy. A štáty sú dnes zadlžené. Grécko má astronomický dlh vo výške 211 % HDP, Taliansko má zadlženie 134 percent HDP, Francúzsko má takmer 100 percent. Ak by všetkým týmto štátom ECB zvýšila úroky, vlády by ich museli platiť z rozpočtov a ostávalo by im ešte menej peňazí na iné veci. Preto sú v ECB takí opatrní a preto sa dušujú, že úroky v roku 2022 neporastú,“ vysvetľuje pre Pravdu Vladimír Baláž, ekonóm z Prognostického ústavu SAV.

Vianoce, vianočné nákupy Čítajte viac Veľké vianočné cenové porovnanie. O koľko zdraželi potraviny a koľko zaplatíme za darčeky? (+ tabuľky)

„Môžeme obmedziť alebo pozastaviť nákupy v rámci programu APP, ktorý sa stále neskončil, a ak sa to stane, potom to bude signál pre trhy, keďže sme stanovili, že úrokové sadzby porastú až po prerušení alebo ukončení týchto nákupov,“ povedal Holzmann, ktorý je guvernérom rakúskej centrálnej banky, na tlačovej konferencii. Dodal, že v extrémnom prípade, ak to bude vyžadovať vývoj ekonomiky, by úrokové sadzby v eurozóne mohli prvýkrát vzrásť na konci budúceho roka, teda približne v čase, keď v USA stúpnu sadzby tretíkrát.

Na zvyšovanie cien pritom reagovali aj ďalšie kľúčové finančné inštitúcie. Tri najvýznamnejšie svetové banky v tomto ohľade sú Bank of England, americká FED a Európska centrálna banka. Ich úlohou je jednak rozvíjať ekonomiku, ale aj, ak je príliš prehriata, zasiahnuť a procesy spomaliť. Na to majú rôzne nástroje, úroky sú jedným z nich.

Britská Bank of England k tomuto kroku už pristúpila a zvyšuje úrok na 0,25 percenta.

Americká centrálna banka FED vyhlásila, že v roku 2022 začnú zmierňovať spomínané tlačenie peňazí a možno zvýšia úrokové sadzby. Maximálne však na 0,9 percenta niekedy koncom budúceho roka, pričom inflácia v novembri v USA bola viac 6,8 percent.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #inflácia #Fed #Bank of England