Schaeffler vybuduje na Slovensku nové výskumné a vývojové centrum pre elektromobilitu. Vznikne 220 nových miest

Kysucký závod už dnes vyvíja a vyrába riešenia v oblasti elektromobility pre motory, prevodovky a podvozky.

16.12.2021 13:14
Poklepanie zakladneho kamena noveho R D centra... Foto:
debata (1)

Spoločnosť Schaeffler Kysuce vybuduje na Slovensku nové výskumné a vývojové centrum pre elektromobilitu. Skupina plánuje preinvestovať 20 mil. eur, v centre by malo celkovo pracovať 450 výskumníkov a inžinierov. Ako ďalej informuje spoločnosť, kysucký závod tak potvrdzuje, že Slovensko má potenciál pre výskum a vývoj v oblasti elektromobility.

„Sme hrdí, že vďaka dôvere skupiny dnes budujeme jedno z kľúčových kompetenčných centier, ktoré bude prinášať inovatívne riešenia v oblasti elektromobility pre automobilky z celého sveta. Veríme, že možnosť vyvíjať technologické riešenia pre udržateľnú mobilitu, ktoré dokážu zvýšiť dojazd a bezpečnosť vozidiel, bude motiváciou pre mnohé mladé talenty prísť pracovať na Kysuce,“ uviedol riaditeľ Schaeffler Kysuce Milan Jurky.

Schaeffler Čítajte viac Schaeffler chce na Kysuciach investovať vyše 15 miliónov eur. Vzniknúť má aj 55 nových pracovných miest

Kysucký závod už dnes vyvíja a vyrába riešenia v oblasti elektromobility pre motory, prevodovky a podvozky. Na projektoch v oblasti výskumu a vývoja v súčasnosti pracuje 230 zamestnancov, ku ktorým sa v najbližších rokoch pripojí ďalších 220 odborníkov. Nové centrum bude špecifické aj tým, že viaceré riešenia, ktoré odborníci v technologickom centre navrhnú, sa budú na Kysuciach aj vyrábať.

Vďaka novým laboratóriám sa zvýši nielen objem, ale aj kvalita testov na úroveň, ktorá sa doteraz priamo v Schaeffler Kysuce nerealizovala. Ako prvé pribudnú sekvenčné testy inovatívnych komponentov pre hybridné a čisto elektrické vozidlá. „V budúcnosti vývoj elektrických pohonov a riešení na mieru doplnia aj mechatronické pohony pre autonómne riadenie vozidiel," avizoval vedúci výskumu a vývoja Schaeffler Kysuce Ján Klimko.

Skupina Schaeffler je popredný svetový automobilový a priemyselný dodávateľ. Vyrába presné komponenty a systémy na použitie v hnacích sústavách a podvozkoch, ako aj riešeniach pre valivé a klzné ložiská pre veľké množstvo priemyselných aplikácií. V roku 2020 dosiahla skupina obrat vo výške približne 12,6 miliardy eur. Zamestnáva 83 900 pracovníkov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Schaeffler #elektromobilita #nové pracovné miesta