Pokračovanie článku: Slovensko zasiahlo rekordné zdražovanie. Ceny vyskočili na 17-ročný vrchol

Ceny ešte poskočia, potom klesnú

Zlé správy sa pri potravinách nekončia. Na začiatku nového roka ekonómovia predpovedajú ďalší rast cien. Otvorenou otázkou stále zostáva, kedy sa nevídaný rast cien skončí. Vyzerá to tak, že koncoročné odmeny bude najrozumnejšie odložiť na zvýšené výdavky spôsobené infláciou. Blížime sa totiž do finále. Podľa ekonómov má zdražovanie vyvrcholiť práve na začiatku budúceho roka. „Vrchol inflácie predpokladáme začiatkom budúceho roka,“ tvrdí analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Ekonómovia iba odhadujú – bude to 6– alebo 7-percentný rast? Zatiaľ nikto nevie.

Sporenie do šporkasy. Čítajte viac Slováci prichádzajú o veľa peňazí. Miliardy eur ležia ladom a požiera ich vysoká inflácia

Analytička Wood & Company Eva Sadovská odhaduje, že v prvom štvrťroku 2022 inflácia presiahne úroveň šiestich percent. „Strop by mal byť dosiahnutý v prvom štvrťroku 2022 na úrovni 6 až 7 percent,” hovorí. Ubezpečuje však, že následne by malo prísť k postupnému spomaľovaniu. Viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor očakáva výraznejší pád inflácie na jar. „Zlom príde na jar a postupne sa budeme vracať na nižšie úrovne,“ povedal pre Pravdu. Očakáva, že rast cien bude na úrovni pod päť percent. K ešte väčšiemu útlmu však dôjde až od roku 2023. „Nemusíme sa obávať, že rast v okolí 6 či 7 percent tu bude natrvalo. Bohužiaľ, nič s tým nevieme robiť. Neobávam sa však, že sa vrátia 70. roky a budeme tu vidieť 7– až 8-percentné nárasty cien,“ dodáva ekonóm.

O tom, že môže svitať na lepšie časy, ubezpečuje aj Európska centrálna banka (ECB). „Očakávame, že inflácia bude v priebehu roka 2022 klesať. Ponuka bude postupne dobiehať dopyt. Trhy predpokladajú, že ceny energií budú v budúcom roku klesať,” odhadujú centrálni bankári. Isté riziko však ostáva kvôli COVIDU-19. Banka pripúšťa, že pandémia bola v modernej dobe bezprecedentná. Preto aj zotavenie zo šoku, ktoré spôsobila, môže byť tiež odlišné. Môže sa natiahnuť náprava masívneho narušenia dodávateľských reťazcov a ceny energií môžu pokračovať v raste hlavne v dôsledku zelenej transformácie, ústupu od fosílnych palív a zdražovania emisných povoleniek.

Navyše, kým v tomto roku sú elektrina, plyn či teplo medziročne lacnejšie, v roku 2022 sa tento trend otočí. Spôsobia ho rastúce ceny energií na svetových trhoch. Slovákom tak náklady na bývanie v budúcom roku vzrastú aj z dôvodu vyšších cien elektriny a plynu. Dobrou správou je, že vďaka regulácii budú výdavky za kúrenie či svietenie oveľa nižšie ako napríklad u susedov v Česku.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Slovensko