Pomoc firmám s nájomným bude meškať. Štát čaká na povolenia

Podnikatelia si na spustenie tretieho kola dotácií na nájomné budú musieť ešte počkať. Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že čaká na schválenie schémy de minimis zo strany Protimonopolného úradu a na predĺženie Covid schémy zo strany Európskej komisie.

30.11.2021 11:54
245542913 366279055243634 5634566175690647708 n Foto:
Richard Sulík (SaS)
debata (2)

Kedy sa peniaze začnú vyplácať zatvoreným podnikom, rezort nespresnil.

„Ihneď po schválení potrebných náležitostí je ministerstvo pripravené spustiť dotácie na nájomné," uviedla jeho hovorkyňa Katarína Matejková. Postup bude pritom rovnaký ako počas druhej vlny. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) po poslednom rokovaní vlády informoval, že od decembra opätovne umožní podnikateľom žiadať o dotácie na nájomné. Výzva by mala platiť spätne na celé obdobie, kedy boli vplyvom tretej vlny zatvorené prevádzky.

Richard Sulík Čítajte viac Ministerstvo hospodárstva pripravuje nové kolo dotácií na nájomné

Podľa posledných údajov vyplatil štát v rámci dotácií na nájomné takmer 134 mil. eur. Podniky mohli o pomoc žiadať v dvoch vlnách. Nárok na dotáciu na nájomné mali počas druhej vlny pandémie nielen podnikatelia, ktorí mali z dôvodu štátom prijatých opatrení zatvorené, ale aj tí, ktorí mali obmedzené prevádzky. Podobne ako pri prvej vlne, aj tentoraz boli oprávnenými žiadateľmi nájomcovia, ktorí o peniaze žiadali prostredníctvom prenajímateľa.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nájomné #Richard Sulík #pandemická pomoc